Суоменлина - крепостта на Финландия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Суоменлина - крепостта на Финландия
Автор: Peika.bg
Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Суомелина, „крепостта на Финландия“, се простира на няколко острови без автомобили, свързани с мостове.

Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство първоначално е построен от шведите в средата на 18 век. Визуално поразителен и исторически напомнящ, той предлага поне еднодневни отклонения: няколко музея, бункери и крепостни стени и единствената останала във Финландия подводница от Втората световна война. Кафенета и места за пикник има в изобилие.

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

На главния кей на Суоменлина, розовата сграда Рантакасарми (Jetty Barracks) е една от най-добре запазените през руската епоха. Там се помещава малка изложба и полезния многоезичен туристически офис, който предлага съдържание за изтегляне за вашия смартфон. От тук тръгват обиколки с екскурзовод на Суоменлина.

В близост до туристическия офис ще намерите хостел, супермаркет и отличителната църква на Суоменлина. Построена от руснаците през 1854 г., тя служи като руско православно място за поклонение до 20-те години, когато става лутерански. Удвоява се като фар - маякът първоначално е бил газов, но сега е електрически и все още се използва.

От главния кей пътека със сини табели свързва основните атракции. До моста, който свързва Iso Mustasaari и главния остров, Susisaari, се намира Suomenlinna-Museo, музей на две нива, обхващащ историята на крепостта.

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Най-изпълнената с истинска атмосфера от онова време, част на Суоменлинна, Кустаанмиека е в края на синята пътека. Проучването на старите бункери, рушащите се крепостни стени и оръдия ще ви дадат представа за тази крепост и има много тревисти места за пикник. Монументалната кралска порта е построена през 1753–54 г. като двуетажна крепостна стена, към която е добавен двоен подвижен мост и стълбище. През лятото можете да вземете воден автобус обратно до Хелзинки оттук, спестявайки ви разходката обратно до главния кей.

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Няколко други музея са осеяли островите, включително музея Ehrensvärd-Museo, някога домът на Августин Ehrensvärd, който е проектирал крепостта. Отвън сложната военна гробница на Ehrensvärd се намира срещу Viaporin Telakka, живописна корабостроителница, където производители на платна и други работници строят кораби от 1750-те. Сухият док побира до две дузини лодки; в наши дни се използва за поддръжка на дървени съдове.

Vesikko е единствената останала подводница от Втората световна война Финландия. Очарователно е да се качиш вътре и да видиш как работи всичко. 

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Обратно на Iso Mustasaari е Sotamuseo Maneesi, който има изчерпателен преглед на финландското военно минало, от бронзови оръдия до артилерията от Втората световна война. Доста контрастен е близкият музей на играчките Suomnelinna, възхитителна частна колекция от стотици кукли и почти толкова мечета, която има кафене на място.

Правенето на пикник е чудесен начин да се възползвате максимално от тревата, гледките и (надявам се) слънчевата светлина на Суоменлина. Около 17.15 ч. Си струва да се намери място за наблюдение на огромните балтийски фериботи, които преминават през тясната пролука между островите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин