Тадж Махал в 10 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тадж Махал в 10 любопитни факта
Автор: Петя Ангелова
Тадж Махал в 10 любопитни факта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тадж Махал е едно от най-известните места – може да не сте го посещавали, но веднага го разпознавате по картички, списания, снимки...

Владетелят Шах Джахан построява Тадж Махал в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал в тогавашната столица Агра, на брега на река Ямуна.

А какво не е толкова известно, но много интересно за този монумент на любовта?

1. В помощ на 20 000 души – работници, каменоделци, художници и други специалисти, работили по изграждането на Тадж Махал, за пренос на тежките товари – камъни, скъпоцени камъни и други материали, са били включени и 1000 слонове.

2. Геометрично и симетрично, Тадж Махал е проектиран така, че да бъде красив откъдето и да го погледнеш. Освен че се отличава с дизайн, може да променя цвета си – белият мрамор отразява небето и така сутрин този паметник на любовта е розов, през деня – бял, а на лунна светлина – златист.

3. Може и да е легенда, но се твърди, че императорът е планирал да бъде построен втори мавзолей на отсрещния бряг на реката, само че от черен мрамор. Отдават неосъществяването на този проект на конфликт между императора и синовете му.

4. Помислено е и за опасности като земетресение – четирите кули са построени с лек наклон настрани от главната структура, така че ако някога се сринат, да не повредят основната сграда.

5. Още от пръв поглед Тадж Махал е зашеметяващ, но когато бъде видян по-отблизо, се оценя цялото внимание, което е вложено в изграждането му. Около 28 скъпоценни и полускъпоценни камъка от цял свят са инкрустирани в мрамора. Могат да се видят Син камък от Тибет, изумруди от Шри Ланка, кристали от Китай... Флоралните мотиви по стените са съчетани с множество пасажи от Корана.

6. Известна е романтичната история за построяването на Тадж Махал, но според някои историци това е стар храм на Шива, на който императорът е направил основен ремонт, за да го превърне в мавзолей на съпругата си. Тази теория се основава на изследване на скалите и материалите, което показва, че те са от столетия преди управлението на владетеля.

7. Несъмнено Тадж Махал е познат в целия свят, но не всеки може да си позволи да го посети. Един режисьор от Бангладеш се вдъхновява толкова, че построява реплика на мавзолея в собствената си страна, така че тези, които не могат да си позволят пътуване до Агра, да могат въпреки това да се насладят на красотата на Тадж Махал.

8. През 19-и век британският генерал-губернатор планира да продаде на парчета Тадж Махал, но поради липсата на потенциални купувачи в Англия мавзолеят е спасен.

9. Портата на комплекса е висока 30 метра, като целта й е да закрива гробницата докато не се мине през нея. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през 18-и век, е била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети. Калиграфските надписи на портата изглеждат еднакви по размер, като за целта буквите постепенно стават по-големи отдолу нагоре.

10. Замърсяващият трафик не е позволен в близост до комплекса и туристите трябва да стигнат до него или пеша от паркинга, или c електрически автобус. 

*

Открийте най-добрите оферти за пътуване до Тадж Махал!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
india, 10.06.2019 | 11:08
Агре- Посещение Красный Форт, строительство, которое было начато Императором Акбаром в 1565г , завершилось строительство его правнуком Шах Джаханом. В нем есть зал общественных и частных аудиенций среди многих других красивых сооружений. Итмад-уд- Даула(усыпальница), которая была построена Императрицей Норджаханом с 1622 до 1628 года, и очень похожую могилу она создала для своего мужа Джахангира около Лахора в Пакистане. Тадж Махал был построен Шах Джаханом в памяти своей жены Мумтаз Махал.Строительство началось в 1631 году и было завершено в 1653году. Потом посещение текстильную промышленность, чтобы увидеть как работают квалифицированные мастера по мрамору, также посещение могилы Итмад-уд- Даулы и Мавзолей Акбара в Шикандре. (Тадж Махал закрыт по пятницам) https://www.windrosetours.com/taj-mahal-with-goa--holidays.html
vinod, 01.06.2019 | 11:02
The Taj Mahal is widely considered one of the most beautiful buildings ever created. The exquisite marble structure in Agra, India, is a mausoleum, an enduring monument to the love of a husband for his favorite wife. It's also an eternal testament to the artistic and scientific accomplishments of a wealthy empire. Shah Jahan, “the King of the World,” took control of the Mughal Empire throne in 1628 very much in love with the queen he dubbed Mumtaz Mahal or “Chosen One of the Palace.” The poets at Agra’s Mughal court said her beauty was such that the moon hid its face in shame before her.......
india travel, 13.05.2019 | 14:32
Индия- является седьмой по величине страной в мире и второй по численности населения. Существуют различные части Индии, в виде разных культур, языков, нравов, Официальное название страны-Республика Индия. Тадж-Махал- мавзолей-мечеть, находящийся в Агре, Индия, на берегу реки Джамна (архитекторы, вероятно. Построен по приказу потомка Тамерлана - падишаха Империи Великих Моголов Шах-Джахана в память о жене Мумтаз-Махал, умершей при родах четырнадцатого ребёнка ( позже здесь был похоронен и сам Шах-Джахан). Тадж-Махал (также «Тадж») считается лучшим стилем архитектуры стиля моголов, который сочетает в себе элементы индийского, персидского и арабского архитектурных стилей. В 1983 году Тадж-Махал был назван объектом всемирного наследия: «жемчужиное мусульманское искусство в Индии.
Абонирайте се за нашия бюлетин