Танц в огъня на Папуа Нова Гвинея - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Танц в огъня на Папуа Нова Гвинея
Автор: Албена Пехливанова

Някъде далеч, далеч на другия край на света има един остров – Нова Британия, част от Папуа Нова Гвинея. Подобно на Нова Зеландия, той е кръстен на името на родината на първите си заселници от Стария свят. Това не означава обаче, че преди това тук не е имало хора.

Смята се, че племето байнинг живее на остров Нова Британия от хиляди години. Името му идва от едноименната планина, която населяват, байнинг се нарича и езикът им. Племето е запазило и до днес почти непроменен начина си на живот такъв, какъвто е бил преди столетия.

Една от най-интересните има традиции е танцуването в огън със специални маски.

Още когато човекът открива огъня, започват и различните огнени ритуали, в които да се отличат най-смелите. Байнинг изпълняват огнен танц в няколко случая – при раждане на дете, в чест на реколтата, като почит към мъртвите и като изпитание за преминаване на момчетата в света на мъжете. Танците се изпълняват само от мъже, като на жените от племето дори е забранено да наблюдават.

За разлика от останалите племена в Меланезия, байнинг създават изкуство, което има много кратък живот. Например, маските, които се използват в огнените танци, се правят от платно, бамбук и листа и се изхвърлят след края на ритуала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Kremena Peteva , 28.05.2013 | 09:37
лаул направо невероятно.възхищавам се на хора правещи такива невероятни и неземни неща
Абонирайте се за нашия бюлетин