Тайната на дълголетието? Питайте японците! - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайната на дълголетието? Питайте японците!
Автор: Peika.bg
Тайната на дълголетието? Питайте японците!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Чували сте легенди и разкази за дълголетници, но има държави, в които това не е изключение, а правило.

Новото проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва кои са държавите, в които средната продължителност на живота е най-дълга. През 2016 г. има разместване в класацията и ако доскоро най-дълго живееха швейцарците, сега на първо място са японците със средна продължителност на живота от 83,4 години. В челната петица ще видите още Испания (83,2 години), Швейцария (82,9), Италия (82,8) и Франция (82,3). В дъното на класацията са Русия (70,7 години), Индия (66,5) и Южна Африка (56,8).

Проучването включва 45 от държавите – членки на ОИСР и България не фигурира в него.

Причините за дълголетието могат да се търсят на много места, като специалисти от различни области извеждат няколко основни фактора за продължителния живот на японците.

Морската храна – те я консумират постоянно, падат се средно по над 55 кг консумирана риба на японец годишно. А почитателите на рибата доказано живеят по-дълго от тези, които не я консумират редовно.

Водораслите – японците изяждат повече от 100 000 тона водорасли годишно, над 20 разновидности. В този вид храна се съдържат купища полезни вещества, включително рядко срещаният натурален йод.

Пеенето – караокето е национален спорт в Япония, а щастливият и забавляващ се човек живее по-дълго. Караоке баровете са на всяка крачка. За да си представите мащабите, караоке индустрията печели повече от 5 пъти повече годишно от филмовата индустрия в страната.

Живот на зелено - може и да ви се струва, че цяла Япония е само градове и небостъргачи, но истината е, че е доста зеленa. Всъщност част от страната е покрита с влажни гори. А правителството на страната се грижи хората да не забравят да ходят в планината, като прави Денят на планината национален празник.

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Япония! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин