7 от тайните на стюардесите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 от тайните на стюардесите
Автор: Peika.bg
7 от тайните на стюардесите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Както всички други професии, и стюардесите пазят своите тайни.

Те ви посрещат с усмивка, поднасят ви кафе и (доста съмнителна) храна, грижат се за всичките ви проблеми по време на полета... Но отвъд това има още куп факти от работния им ден, за които не подозирате.

Ето няколко тайни от живота на стюардесите, събрани от британския вестник „Мейл“.

1. Работното им време започва със затварянето на вратите на самолета. Въпреки цялата тежка работа на гишетата за чекиране и мъките по наблъскването на чанти и куфари в багажните отделения над главите на пътниците, работното време на стюардесите официално започва със затварянето на вратите на самолета.

2. Все още има изисквания за височината им. В миналото авиокомпаниите залагат само на суперслаби, високи и секси стюардеси. Американската авиокомпания ПанАм например, наемала за стюардеси само неомъжени, минимум 158 см високи, не повече от 59 кг тежки дами, които нямат деца. И ако това не било достатъчно, трябвало да се „пенсионират“ на 32 години. Тази дискриминация отдавна не съществува, но заради сигурността по време на полет все още има изисквания за размерите им – трябва да са достатъчно високи, за да стигат багажните отделения в самолета, но не и твърде високи, за да не си удрят главите в тавана на самолета. Освен това трябва спокойно да се побират в сгъваемите седалки на самолета.

3. Забежки нависоко. Да правите секс в самолет не е незаконно, но пък е незаконно да откажете да отворите вратата на тоалетната, ако стюардесата ви помоли. И не си мислете, че сте дискретни – стюардесите са виждали достатъчно такива неща и много добре знаят какви ги вършите. Не забравяйте също така, че вратата на тоалетната може да се отваря и от външната страна.

4. Могат да се бият. Поне за кабинния екипаж в американските авиолинии е задължително – и мъжете, и жените преминават обучение по самоотбрана. Целта е да могат да реагират в случай, че някой например се опита да се втурне в пилотската кабина и да поеме управлението на самолета. Така че не си и помисляйте да се заяждате със стюардесата.

5. Слушалките, които получавате, запечатани в плик, никак не са нови. Може и да изглеждат като нови, но слушалките, които ви чакат, опаковани в найлонов плик на седалката ви, са ползвани много пъти. След всеки полет те биват набързо забърсани и опаковани наново.

6. Вие не можете да използвате електронни устройства по време на полет, но стюардесите го правят. Докато на повечето полети е забранено използването на мобилни устройства, първото нещо, което стюардесите правят след излитане, е да се скрият от погледите на пътниците и да изпратят няколко съобщения през телефона си. Не се тревожете – няма как от това самолетът да се разбие, може само да има леки смущения в радиосигнала, които дразнят пилота.

7. Трябва да се справят с доста странни желания на пътниците. Освен с изнервени пътници, стюардесите често трябва да се разправят и със странни молби. В скорошно проучване на авиокомпания Върджин Атлантик кабинният екипаж споделя за някои от най-странните желания на пътници:

- Мога ли да поръчам чаша чай и масаж за моята кукла Барби?

- Може ли да заведете децата ми в стаята за игри?

- Бихте ли ми оправили косата?

- Изпуснах си стъкленото око, може ли да ми помогнете да го намеря?

- Може ли да намалите двигателите, защото са много шумни?

- Има ли Макдоналдс на борда?

- Може ли капитанът да спре турбуленцията, моля?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин