Тайните на японците за дълголетие - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на японците за дълголетие
Автор: Peika.bg

Всеизвестен факт е, че Япония е страната с най-дълга продължителност на живота. В действителност, според Световната здравна организация, японците имат средна продължителност на живота - 84 години.

Каква е тайната на дълголетието? Въпреки че има много изследвания по този въпрос, конкретна причинно-следствена връзка не е установена. Ето обаче няколко фактора, които водят до добро здраве и се смята, че са част от причините за дълголетието на японците.

Диета

След всичко казано и направено, една от основните причини за дълголетието безспорно е правилната диета. Ето две основни точки на японското хранене:

а) храненията трябва да имат подходящ хранителен баланс и

б) храненето трябва да бъде умерено.

Характерният стил на японските ястия съдържа една супа и три зеленчука като основа с ориз за гарнитура, създавайки по този начин отличен хранителен баланс. Японското министерство на земеделието, горите и рибарството неотдавна заяви, че традиционното японско ястие с ниско съдържание на мазнини е един от факторите, засилващи дълголетието в Япония.

Японската диета затруднява консумирането на излишък от калории.

В България можете да си поръчата японски ястия почти във всеки град. Е, размечтахте ли се за доставка на японска храна?

Тайните на японците за дълголетие
Снимка: pixabay.com

Хигиена

Говори се, че именно в Япония е едно от най-хигиенните общества в света. Това предпазва хората от инфекциозни заболявания и всякакви микроби.

Твърди се, че японците не си правят само душове, но и често си вземат вани. Вземането на вана всеки ден има положителен ефект за предотвратяване на болести чрез поддържане на чистотата, но има и много предимства извън това. Сред тях са терапевтичните ефекти, ефектите на водното налягане и други.

Смята се, че ако получавате тези ефекти ежедневно, здравословното състояние на тялото ви ще се подобри и дори в напреднала възраст пак ще бъдете изключително енергични.

Друг любопитен факт е, че в исторически план японците не носят обувки вътре в къщите си. Благодарение на това, те не носят кал или мръсотия у дома, а това е лесен начин за поддържане на допълнителна хигиена.

Освен това дори обществените служби и транспорт имат високо ниво на хигиена.

За щастие, в България също е прието обувките да се събуват преди да влезеш вкъщи.

Високи нива на обществена ангажираност

Смята се, че наличието на конкретна и емоционална връзка с обществото, дори след като достигне напреднала възраст е един от факторите на дългия живот.

Японските възрастни хора са известни по целия свят с това, че имат висока обществена ангажираност. Това се отнася както до работата, така и до социалните взаимоотношения.

Има много хора, които се смущават от това какво ще правят със себе си след пенсиониране. Вместо да губят време вкъщи, за тях е по-лесно да продължат да работят и да са в полза на обществото.

Тайните на японците за дълголетие
Снимка: pixabay.com

Удоволствие от ежедневието

Както вече казахме, много от възрастните хора в Япония остават проактивни в своята общност чрез дейности като местни организации или игри. Според статистиката на страната, около 60% от възрастните хора в Япония участват в обществени дейности.

Освен това 80% от възрастните японци споделя, че имат цел в живота.

Изглежда, че една от тайните на дългия живот е да продължавате да бъдете активни в общността си, да се наслаждавате на хобитата си и да следвате целта си в живота, независимо колко години сте навършили. Прекрасно, нали?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин