Тайтън Клайдбанк – гигант в далечината - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайтън Клайдбанк – гигант в далечината
Автор: Peika.bg
Тайтън Клайдбанк – гигант в далечината
Снимка: Robert Orr

Ако приближите бреговете на река Клайд откъм град Клайдбанк в Шотландия, ще видите в далечината да се извисява един огромен силует. В миналото той е бил гордостта на британската корабостроителна индустрия, а днес неговите внушителни размери се ползват за други цели.


Преди стотина години тази територия е била основна за корабостроителната индустрия на Великобритания и кранът Тайтън Клайдбанк (Titan Clydebank) е участвал активно в работата. Той е с височина 46 метра и първоначално е можел да вдига 160 тона, а по-късно е усъвършенстван да вдига до 203 тона. Тайтън Клайдбанк е използван, за да вдига тежки машинни елементи като двигатели и котли, които да бъдат поставяни в корабите. С тази мощ, едва ли е изненада, че кранът е бил използван в строежа на някои от най-големите кораби на 20-и век.

36571

Тайтън Клайдбанк е бил създаден през 1907 година и тогава е бил първият в света конзолен кран на ток, както и най-големият такъв. По време на Първата световна война кранът е свършил огромна работа за производството на голямо количество бойни кораби.

Към края на 50-те години корабостроителницата още я има, но нейната техника вече е била остаряла и производството е станал нерентабилно. След серия продажби на обекта, той е затворен през 2001 г.

 36572

През 2007 година корабостроителницата е отворена и превърната в атракцион, а Тайтън Клайдбанк вече е любимо място за наблюдение на околността и бънджи скокове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин