Темпелхоф или какво се случва с бившите летища - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Темпелхоф или какво се случва с бившите летища

Берлинското летище Темпелхоф е затворено от 2008 г., но то ни най-малко не е изоставено

Летището Темпелхоф е много повече от частица от новата история на Германия, то е символ на бурната история на Берлин през 20век. Въпреки че не функционира, историята на летателната дейност продължава да се пише тук: Орвил Райт е прелитал от рекорд на рекорд тук през септември 1909 г. През 20-те и 30-те години е било създадено същинското летище. През Втората световна война е превзето от нацистите и е използвано за производство на оръжие и принудителен труд.

През следващите години известни и не дотам известни личности се приземяват на Темпелхоф. От 2008 г. летището не работи. Но то ни най-малко не е изоставено. Всеки ден на него идват колоездачи, кайтсърфъри или просто хора, дошли на излет или да потичат за здраве.

Най-обаятелното нещо обаче е и продължава да бъде самата сграда. През годината тук се организират много събития, като например музикалният Берлински фестивал (Berlin Festival) или фестивалът за облекло Bread and Butter. Това обаче не са единствените възможности да се влезе в сградата.

Всеки ден има различни обиколки в и около летището Темпелхоф - открити, фото обиколки или с група. 

За съжаление, човек не може да види всеки ъгъл на голямата 300 000 кв.м сграда в една обиколка. Това би било невъзможно и за 2 часа. Само за информация: ако всеки ден обядвате в различно помещение на летището, ще ви трябват около 3 години за да сте обядвали по веднъж във всяко помещение. Не е ли безумие?


Ако тази необичайна разходка ви е харесала, харесайте и страницата ни във фейсбук!

 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин