Тикал – един древен град на маите в Гватемала - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тикал – един древен град на маите в Гватемала
Автор: Peika.bg
Тикал – един древен град на маите в Гватемала

Тикал е едно забележително историческо място , както и една от най-големите археологически находки на руини на град от времето на разцвета на майската цивилизация.

>

>

Името на някогашния град означава „място, където могат да се чуят гласовете на боговете”.  Той се намира в северната част на Гватемала и е включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В йероглифите, издълбани в камъка, се среща и по-старото име на града - Яш-Мутул, което в превод означава „зелена приказка”. Макар че са намерени постройки, датиращи още от IV в. пр. н. е., разцветът на мястото е достигнат в периода между III и в. Населението му по това време е било между 100 и 200 хил. жители.

Тикал – един древен град на маите в Гватемала

Тикал е може би най-добре изученият от всички други градове на маите, тъй като тук са намерени останките на много от местните царе и владетели, както и има запазени множество монументи. Той е бил най-бляскавият от всички градове на маите, а друг интересен факт е, че неговите, извисяващи се като кули, пирамиди и акрополи някога са били най-високите постройки в Западното полукълбо.

Тикал – един древен град на маите в Гватемала

В наши дни Тикал е интересна туристическа атракция и е една от най-прочути и внушителни паметници от маите в Гватемала. В центъра на града се намира  Големият площад, обграден от високи, добре възстановени храмове, които някога са били оцветени в ярки цветове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин