Тилбург през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тилбург през погледа на един местен

„Живея в Тилбург вече втора година и съм убедена, че където и да се озова един ден, винаги ще се сещам с носталгия и усмивка за това приказно и уютно градче”, Виолета Георгиева (24), магистър по право от университета на Тилбург, Холандия.

Тилбург е много близо до Айндховен, където има нискобюджетно летище, по пътя за Хага, Ротердам, Амстердам. Не го пропускайте - ето защо.


Първото място, на което ще ви заведа в Тилбург е... площада Хойвел (Heuvelplein). Това е най-оживеното място в града. Независимо от сезона тук можете да се почувствате като в курортно селище. Под площада има огромен подземен паркинг за велосипеди. Това е и обикновено първата спирка на всеки тук. След това можете да си изберете да поемете или по най-посещаваната от местни и от гости на града улица с безброй магазини (Heuvelstraat), или да се полюбувате на най-красивата катедрала в града (Heuvelse kerk), докато пиете кафе в някое от съседните заведения, изнесли масите си на площада. А ако търсите по-специални ресторанти, ирландски пъбове, пиано бар или просто някой типичен холандски бар, който местните скромно наричат „кафене”, ще го открите пак тук по малката, но денонощно пълна с хора уличка Korte Heuvel.

Ето тук можете да почувствате атмосферата на този красив площад:

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... Лейпарк (Leijpark). Всеки ден там е пълно с хора, които спортуват по алеите или огромните зелени площи, семейства и приятелски компании на пикник, много деца около страхотните съоръжения за игра. Паркът е зелен целогодишно. До него има и конна база. Има и красиви езера с всякакви животинки наоколо. През топлите месеци тук се провеждат и много събития. Например, през септември 2012 г. имаше безплатни уроци по йога на открито, след което следваха и масажи от професионалисти. Уникално преживяване! А през юни в парка се състои и колосалният музикален Festival Mundial, който всяка година събира около 40 000 души и изпълнители от цял свят.

Ако дойдете в Тилбург, задължително се снимайте с... сградата на общината. Тя прилича на малък приказен дворец, целият в бяло. Действително дворецът е строен като резиденция за крал Вилем II в най-любимия му град. За съжаление, историята разказва, че кралят е починал малко преди завършването на двореца. Сега тази сграда краси града и всяка двойка младоженци също се снима пред него.

След двореца, можете да се снимате и с Водната кула, която съм убедена напълно ще покрие представите ви за кулата от приказката за принцесата със сплетената коса. На самата кула ще видите и кралския герб. Шегата настрана, според местните и не само, този воден резервоар снабдява Тилбург с най-чистата изворна вода в цяла Холандия.

Непременно трябва да се снимате и с катедралите в града.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... холандски крокети в хлебче или огромни пържени картофи с майонезен сос във фуния. Характерно за тук е и ястието „boerenkoolstamppot”, чиито основни съставки са вид зелено късноесенно зелево растение, картофи и цяла наденичка върху това легло. Същото ястие е характерно и за скандинавските държави.

А през септември в града се провежда огромен кулинарен фест (Tilburg Culinair), където наистина можете да видите и опитате истински кулинарни шедьоври.

За да избягам от ежедневието, отивам в... музея за модерно изкуство De Pont. Колекциите на различни съвременни творци се сменят редовно. А най-хубавото е, че всеки  последен четвъртък на всеки месец има и свободен вход.

Жителите на Тилбург никога не биха... си останали вкъщи събота и неделя, каквото и да е времето навън. Те участват във всевъзможни активности, членуват в какви ли не клубове и отбори, имат безброй хобита и са изключително непретенциозни.

Можеш да познаеш, че някой е от Тилбург по... шалчето в оранжево и зелено райе.

Малко хора знаят, че... по време на карнавала през февруари Тилбург се нарича Кройкенстад. Названието идва от думата „kruikenzeikers” или „пикаещи в гърнета“. Така са се наричали жителите на града в миналото, защото до края на 19-и век са уринирали в гърнета. Това е било целенасочено, защото гърнетата с урина се продавали на текстилните производители, които използвали урината за изпиране на вълна. А Тилбург също така е популярен център на текстилната индустрия от миналото и столица на вълната в Холандия до към 80-те години на миналия век, когато тази индустрия залязва. Затова и една от най-популярните атракции в града е музеят за текстилно изкуство, в чиято старинна сграда все още се носи аромат на вълна.

Уникално е също, че за около 10 дни всеки юли градът се превръща в огромен увеселителен парк. Това е така нареченият Tilburgse Kermis или панаир. Той е най-големият за Бенелюкс. Градът се преобразява тотално, защото трябва да приеме около 250 атракционни съоръжения и до 2 милиона посетители всяка година. А самият фестивал започва с най-големия парад на хомосексуалисти в Холандия – т.нар. Розов понеделник (Roze Maandag).

Също така градът има страхотен стадион и местен футболен клуб – Вилем Втори (Willem II), който в момента се състезава във висшата лига на холандското футболно първенство. Другите безспорни любимци на местните са от хокейния отбор Tilburg Trappers.

През пролетта трябва да... сте навън и да посетите колкото се може повече от парковете в града. Някой от тях са Leijpark, Muse Garden, Wandelbos, Wilhelminapark, смятан за най-романтичния парк в града и Oude Warande, на чиято площ е и една от най-старите барокови гори в Холандия. Другият ми съвет е просто да се качите на велосипед и да поемете по една от велоалеите и да разгледате съседните живописни селца. След около 10 км южно от града ще попаднете и на белгийска територия.

През лятото трябва да... посетите разположения на около 10 км от града увеселителен парк De Efteling. Задължително е също така да поплувате в близкото езеро Beekse Bergen и непременно да посетите прилежащия към него сафари парк. Той е и най-голямата зоологическа градина в Холандия с повече от 1500 животни, повечето от тях свободно разхождащи се наоколо. Тук ще се почувствате като на няколко континента едновременно. Жирафи, гепарди, лъвове, зебри, слонове, носорози и мечки се наблюдават от сафари бусчета, параходче по водата, собствената ви кола или от разположени високо над животните пешеходни маршрути. Усещането за близостта на животните е неповторимо. До парка се стига дори и с велосипед, защото е само на 5-6 км от града.

През летните месеци... не са за изпускане и споменатите вече фестивали.

През есента трябва да... посетите националния парк De Loonse en Drunense Duinen. Това са истински дюни на около 10 км от града. Ще се почуствате като в пустиня върху горещия пясък, особено поради факта, че много често септември е много по-топъл от летните месеци тук. Контрастът между дюните и заобикалящата ги зелена растителност е забележителен.

През зимата трябва да... се радвате, че сте в Холандия, а не в България. Тук климатът е много умерен и много ниските температури са рядкост. Може да се насладите на богатия културен живот в града. Тук има театри, опера и балет, които приемат повече от 350 постановки годишно, както и два големи кинокомплекса.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Тилбург е до... който град си поискате в Холандия. Тя е толкова малка, че за един ден можете да посетите всеки един град тук и да се върнете обратно. Може да отидете и до Белгия, например в Гент, Брюж или Брюксел, или до Германия, например до Кьолн, Бон, Дюселдорф, Дортмунд, Есен, Бохум и други. Каквото и да си изберете, няма да пътувате повече от два часа и половина на посока.

Само в Тилбург може да се случи да... ви глобят, че карате велосипеда си в насрещното движение.

За разходка сред природата местните хора отиват до... къмпинг зоната около огромното езеро Beekse Bergen. Другите варианти са градските паркове. Интересно е още, че местните хора имат малки градинки извън града в специално усвоени за това пространства. Приличат на малки селски общности. Като цяло градинарството е на почит. И въпреки че почти всяка къща тук си има собствен заден двор, мястото за градинарство е извън града, често непосредствено до него.

5 неща, които не знаете, ако идвате в Тилбург за пръв път:

- Ако за българите това е Тилбург, за холандците това е нещо като „Тилбьорих”;

- Ако през почивен ден след като се събудите, не виждате никой по улиците, това не е защото всички са си вкъщи, а защото всички вече са излезли нанякъде;

- Ако някои къщи са украсени според вас безпричинно, лъжете се. Необичайната за деня или сезона украса означава, че в семейството има повод за празник – раждане на бебе, някое от децата навършва 18 години или просто има рожден ден, или пък е краят на учебната година.

- Ако в супермаркета някой пред вас купи 3-4 хляба, това не е защото има десетчленно семейство или пък хлябът е на промоция, а просто защото холандците съхраняват хляба си във фризер и така не се налага всеки ден да пазаруват.

- Ако сте се приготвили за безсънна парти нощ, може би ще се разочаровате, че след 4:30 сутринта няма да намерите отворен бар.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Kremena Peteva , 07.06.2013 | 09:52
чудесно е представено това градче във видеото , много красиво и спокойно място
Абонирайте се за нашия бюлетин