Топ 10: Малко известни, но много любопитни факти за Виена - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10: Малко известни, но много любопитни факти за Виена
Автор: Peika.bg
Топ 10: Малко известни, но много любопитни факти за Виена

10 малко известни, но твърде любопитни факта за Виена – столицата на Австрия.

1. Във Виена, при това съвсем случайно, е изобретено преспапието (топката със снежинки, която разклащаш). Това се случило през 1900 г., а виновникът е Ервин Перци, който се опитвал да си изобрети крушка. Вместо това се появило стъклено кълбо с базиликата на Мариацел вътре. Фабриката му за преспапиета работи и до днес, като изработва модели по поръчка. Първите снежинки били направени от настърган ориз.

2. Мнозина са чували прозвището на Виена Градът на музиката, което тя дължи на композитори като Щраус, Бетовен, Шуберт, Хайдн, Брамс, Моцарт. Другият прякор на Виена е Градът на сънищата заради влиянието на родения тук Зигмунд Фройд.

3. Централното гробище на Виена е открито през 1874 г., а днес пази гробовете на 2,5 милиона души – или два пъти повече хора, отколкото е живото население на града. Сред прочутите личности, намерили вечен покой тук, са Брамс, Бетовен, Шуберт и Щраус.

4. През 1901 г. от столицата до гробището пускат електрически трамвай номер 71. Този трамвай се движи и до днес по същия маршрут, а изразът „да хванеш 71“ и до днес се ползва като метафора за „ритнал бакърчето“.

5. Повече от 300 бала се провеждат във Виена всяка зима – от януари до март.

6. Виена е единствената столица, която произвежда свое собствено вино – повече от 2 милиона литра годишно. Много от производителите сервират младото вино директно в своите кръчми (heurigen) всяка пролет, а лозята се намират на малки парцели в града.

7. Виенчани са известни с това колко много обичат кучетата си. Мъкнат ги навсякъде със себе си. Съвсем в реда на нещата е да се возите в градския транспорт с кучето си, както и да го вземете със себе си в ресторанта или някой моден бутик (макар и не всички).

8. Новогодишният концерт на Виенската филхармония е едно от най-чаканите събития в годината. Билетите за ложите достигат до 1200 долара, а телевизионното излъчване се гледа от над 50 милиона души в цял свят всяка година.

9. Дългият 21 км остров Дунав (Donauinsel) е широк само между 70 и 120 м. Отворен е през 1983 г. с цел да подобри системата за предпазване от наводнения на града. Днес обаче е познат със своите плажове и безплатен аквапарк.

10. Дворецът Шьонбрун, освен главна туристическа атракция, предлага и стая за нощувка. Гранд апартаментът се дава срещу около 1400 евро.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин