Топ 10 дестинации за музика и танци - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 дестинации за музика и танци
Автор: Мария Захариева
Топ 10 дестинации за музика и танци
Снимка: Heath Cajandig

Защо да чакате любимият ви изпълнител да дойде в България? Или да плакнете очи с клипове на изпълнения на живо в някой бар, клуб, пъб, концертна зала или друго развлекателно пространство, намиращо се само на един-два полета разстояние?

Обичате музиката. Но не просто записите, а музиката на живо, хората, които я създават и техните истории. Обичате и пътешествията. Но не просто обикалянето от музей на музей, а истинските преживявания и емоции, които ви оставят щастливи, развълнувани и влюбени в дадено място.

Ако това сте вие - значи днес е щастливият ви ден. Подредили сме няколко места, където да утолите жаждата си за музика и пътувания. И поне една от следващите дестинации е вашето място:

Виена, Австрия - известна като Градът на музиката, Виена е мястото, където са живели и творили имена като Моцарт, Бетовен, Шуберт, Брамс, Щраус и Малер. Във Виена, сезонът на класическите концерти продължава от септември до юни. Ако сте почитатели на тази музика, подарете си изпълнение на Виенската Филхармония във Виенската Държавна Опера (Wiener Konzerthaus). А защо не и посещение на виенски бал или урок по валс?

Топ 10 дестинации за музика и танци

Ливърпул, Англия - определян като световната столица на поп музиката заради известната ливърпулска четворка Джон Ленън, Пол Макартни, Ринго Стар и Джордж Харисън, известни още като Бийтълс. Не пропускайте специалната обиколка с такси на Бийтълс-забележителности, наречена Такси Тур Фантастичната Четворка  (Fab Four Taxi Tour). Ливърпул предлага на меломаните и Международен музикален фестивал, Международна Бийтълс седмица и множество концерти в местната Ехо Арена.

Ню Орлийнс, САЩ - родното място на американския джаз често се свързва с името на Луис Армстронг. Ако решите да отскочите до там за доза музика - ще имате богат избор: Джаз фестивалът на Ню Орлийнс, фестивалът Марди Гра и баровете във Френския квартал са само една малка част от градската музикална сцена.

Топ 10 дестинации за музика и танци
Снимка: Stephen Kennedy
Снимка: Stephen Kennedy

Голуей, Ирландия - и пъбовете из целия ирландски див запад. Афишът в Голуей изобилства от музикални събития и фестивали, но най-доброто място да бъдете грабнати от мелодиите на ирландско музикално ДНК си остават пъбовете.

Мемфис, САЩ - мястото, където се е родил рокендролът. И е живял неговият крал - Елвис Пресли. В Мемфис може да посетите Грейсланд - екстравагантното имение на Краля, както и Сън Студио, където е записвал музиката си. А след това обиколете заведенията по Бийл стрийт, набедената за най-иконична? (most iconic) улица в Америка, за да се потопите в ритмите на делта блус, джаз, рокендрол, R&B и госпел.

Мемфис е и мястото, където да разберете за-какво-за-бога-се-пее в песента Walking in Memphis, чиято мелодия често не може да си избиете от главата. Всъщност, песента е един вид биография на музикалната сцена в града.

Топ 10 дестинации за музика и танци
Снимка: Heath Cajandig
Снимка: Heath Cajandig

Хавана, Куба - любима дестинация за феновете на Буена Виста Соушъл Клъб, на  желаещите да усетят на живо ритмите на кубинския сон и да се разкършат под звуците на салса, гуахира, румба, мамбо и каквото друго ви е на душата, ушите и краката.

Лисабон и Порто, Поргугалия - за почитателите на фадото. И не само. Тези два космополитни града могат да се похвалят със също толкова космополитна музикална сцена. Няколко от местата за отбелязване са концертните зали Каса до Музика в Порто и Колизеу дош Рекрейош в Лисабон, Културен център Белем и множество барове и арт пространства, където може да чуете и видите всичко - от местното фадо, през експериментален джаз, поп, рок, до опера, модерен балет и каквото още се сетите.

Снимка: Мария Захариева

Севиля, Испания - за любителите на страстните фламенко ритми задължителна спирка са баровете и така наречените таблаос (места, където се танцува фламенко) в кварталите Триана и Аренал. По-кротките местни севиянас са запазени предимно за семейни събирания, празници, фестивали и панаири, като Ферия де Абрил.

Буенос Айрес, Аржентина - Танго! Всички го знаете. А знаете ли какво е милонга? Милонга е място или събитие, където се танцува танго. Милонга е също музикален жанр близък до тангото. Милонга се нарича и танцът върху милонга музиката. А вие може да се превърнете в милонгеро/а като посетите някое от многобройните места за милонга. Милонга събитията не са някакви забавления за туристи или места, където аржентинците отиват да потанцуват малко танго. За местните тангото не е развлечение. То е начин на живот! (Дори ако вече трудно ги държат краката.)

Топ 10 дестинации за музика и танци
Снимка: Lee
Снимка: flickr.com/lee

Милано, Италия - завършваме с още една всеизвестна столица на класическата музика. Ако сте сред почитателите на този стил, значи няма нужда да ви обясняваме каквото и да е, а само да си припомним едно име - Ла Скала.

И да ви пожелаем лек път, приятно слушане и огнени танци! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин