Топ 10 горещи извори по света (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 горещи извори по света (част 1)
Автор: Михаела Михайлова
Топ 10 горещи извори по света (част 1)
Снимка: pixabay

Векове наред хората са се тълпяли в известни термални горещи точки заради докладваните ползи за здравето от техните лечебни води и въпреки че има хиляди горещи извори по света избрахме Топ 10 от тях от цял свят. 

1. Bains De Dorres, Франция

Разположени в Пиринеите, близо до испанската граница, баните датират от римско време и предлагат на посетителите възможността да оставят тревогите си да изтекат във водата, заобиколени от зашеметяваща гледка към долините отдолу от надморска височина от 1463 метра.

С изключение на почивката от края на ноември до началото на декември, басейните са отворени всеки ден от 8:45 до 20:00 ч. Билетите струват 4,50 евро.

2. Висбаден, Германия

Ето вашия шанс за малко къпане в немски стил: FKK-Baden в Kaiser-Friedrich-Therme близо до Щутгарт. Преди около 2000 години районът е бил популярен сред римляните, които са идвали да се къпят в 26-те горещи извора на Mattiaci (местно германско племе). Съвременният комплекс е открит като "ортопедичен лечебен институт" през 1836 г. и оттогава гостите идват за място за почивка и релаксация, както и за облекчение от ревматични и ортопедични заболявания.

Входът струва 4,50 евро на час през лятото, 6 евро през зимата. Зоната за къпане е отворена от 8:00 до 22:00 часа от понеделник до четвъртък и в неделя; от 6:00 ч. във вторник; и от 8:00 сутринта до полунощ петък и събота. Летният сезон продължава от 1 май до 31 август, а зимният сезон продължава от 1 септември до 30 април.

3. Термални басейни Waikite Valley, Нова Зеландия

Чиста и зелена Нова Зеландия предлага връщане към основните спа изживявания в буйните термални басейни на Waikite Valley, заобиколени от чист въздух.

Насладете се на живите води на извора Te Manaroa (най-големият източник на чиста вряща вода в Нова Зеландия). Чистите изворни води се стичат каскадно в основния басейн.

Waikite Valley е подходящо за семейства и също така предлага достъп за инвалидни колички.

Басейните работят всеки ден от 10:00 до 21:00 часа (с изключение на Коледа). Входът е 15 новозеландски долара за възрастни, 8 новозеландски долара за деца до 15 години и 3 новозеландски долара за деца под пет години. Можете също така да наемете частен басейн и къмпинг на място.

4. Therme Vals, Швейцария

Точната възраст на термалния извор остава неизвестна, но артефактите в района датират от 1500 и 1300 г. пр. н. е., което предполага, че хората са знаели за извора още тогава.

Проектиран от всепризнатия архитект Peter Zumthor, спа комплексът е разположен в планинския склон, а баните са предназначени да изглеждат така, сякаш са предшестващи хотела.

Ако това не е достатъчно сетивно блаженство за вас, швейцарският композитор Фриц Хаузер създаде музикална партитура специално за стаята за релакс.

Басейните са отворени за посетители всеки ден от 11:00 до 20:00 часа, а за гостите на хотела от 7:00 сутринта. Билетите струват 40 швейцарски франка за възрастни и 26 швейцарски франка за деца на възраст от 5 до 16 години.

5. Природни бани Myvatn, Исландия

Отворени на 30 юни 2004 г., природните бани Myvatn в Исландия са перфектни през цялата година. Мързелувайте в спокойните води в дълъг летен ден, когато слънцето никога не залязва, или под деликатния сняг в мрака на зимата, когато може да зърнете северното сияние.

Разположено в сърцето на североизточна Исландия, само на 105 км южно от Арктическия кръг, езерото Myvatn е оформено през годините от повтарящи се вулканични изригвания и сеизмична активност. На надморска височина от повече от 274 метра пейзажът около езерото представлява панорама от лава, кратери и пещерни образувания, планини и широки влажни зони.

Спа центърът работи целогодишно. Лятното работно време е от 9:00 до полунощ, а зимното от 12:00 до 22:00 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин