Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка
Автор: Peika.bg
Топ 5 непредвидени разходи по време на почивка

Готови ли сте за почивка?

Избрали сте дестинация, резервирали сте хотел, купили сте билети за самолет, осигурили сте бюджет за храна – дотук всичко изглежда наред, нали? Планирането на една почивка не е чак толкова сложна и тежка задача. Тя обаче може да крие много неизвестни - като например непредвидените разходи.

След като няколко месеца сте спестявали за мечтаната почивка, едва ли ще искате да мислите за пари, докато се наслаждаване на отпуската си. Вижте кои са топ 5 непредвидени разходки, за да не се преобърне бюджетът ви с главата надолу. 

1. Плащане на услуги на мобилен оператор

49919

Преди да заминете за някоя екзотична и непозната страна, е добре да се запознаете с тарифните планове на мобилния ви оператор за обаждания от чужбина. Разбира се, може да използвате Wi-Fi на летището или в хотела, но през останалото време не е сигурно дали ще имате достъп до безплатен интернет. Направете си предварителен разчет колко ще ви струва обаждане до България, за да няма неприятни изненади, когато получите сметката си за телефон.

2. Разходи за здраве

49915

Дано да не ви се налага, разбира се, но когато сте на почивка, е добре да помислите и за евентуални разходи за здраве. Това е времето, в което си позволявате да правите по-екстремни неща – конна езда, уиндсърфинг, алпинизъм, гмуркане. Освен адреналин и силни усещания, рискувате да получите и травми. Ако нараняванията ви са сериозни, медицинската ви застраховка (съветваме ви да имате такава) ще ги покрие. При всички останали случаи обаче ще трябва да се справяте сами. Не предизвиквайте съдбата, но все пак си отделете определена сума в брой или в картата за спешни случаи.

3. Бордови и багажни разходи

49925

Пътуването със самолет само по себе си ще натовари бюджета ви за почивка. Ситуацията се усложнява, когато към него се добавят бордови и багажни разходи. Сигурно често сте се сблъсквали със скрити такси за различни услуги и най-вече за наднормено тегло на багажа. Важно е да прочетете внимателно правилата на вашия превозвач, преди да опаковате куфарите си. При някои компании допълнителният багаж ще ви излезе доста солено.

4. Услуги на хотела

49921

Хотелите предлагат много примамливи услуги, но не всички са включени в сумата за нощувка, която плащате. Информирайте се предварително дали и колко трябва да отделите за посещение на СПА центъра, ползването на пералня, румсървис, минибар. Това са наглед дребни неща, които могат сериозно да увеличат сметката ви. За да не си тръгвате с горчиви спомени от почивката, може да разчитате на онлайн кредити, които бързо и лесно да закърпят евентуална дупка в бюджета ви. 

5. Теглене на пари в брой с карти

49914

Ако ви се налага да изтеглите пари в чужбина, вероятно ще се  сблъскате с комисиони за международни транзакции. Те ще се удържат от банката-титуляр на вашата кредитна карта. Подобни комисиони могат да ви вземат и за операции с дебитни карти. Проучете условията на картите, които използвате, преди да отпътувате от страната. Все пак не е добре да носите всичките си налични пари за почивката в брой. Независимо колко умело ги криете на различни места в багажа и дрехите си, е добре да имате бюджет и в картата.

49522

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин