Топ 6 странни и уникални музеи в Лондон - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 6 странни и уникални музеи в Лондон
Автор: Peika.bg
Топ 6 странни и уникални музеи в Лондон
Снимка: pixabay

Посетихте ли вече Британския музей, Природонаучния музей, Националната галерия и се чудите накъде да се отправите по-нататък?

Лондон е пълен с музеи и някои от тях са наистина изненадващи. От шокиращата история на медицината до стари опаковки със зърнени храни, те показват някои много необичайни артефакти. Посетете един (или всички) и това ще бъде не само образователно, но и забавно преживяване.

Ето топ 6 на най-странните и уникални музеи в Лондон.

Музей "Магически кръг"

Чудили ли сте се как илюзионистите правят своите трикове? Музеят на магическия кръг разкрива техните тайни. Не се притеснявайте, че магията ще стане по-малко завладяваща, след като разберете, че всъщност е смесица от наука и изпълнителски умения, триковете са още по-интересни, когато разберете на какви интелигентни идеи се основават. В музея можете да разберете какви техники са използвали такива известни магьосници като Чунг Линг Со или Робърт-Худин, как са направили нещата невидими или са били застреляни, но оцелели. 

Уебсайтът: https://themagiccircle.co.uk/

Музей на Фройд

Музеят се намира в къщата, в която Зигмунд Фройд е живял със семейството си след нацистката анексия на Австрия. Той е създаден и отворен за обществеността по желание на дъщерята на Фройд, Анна. Освен психоанализата, Фройд се интересувал и от изкуство и антики, така че къщата му е пълна с уникални скъпоценни находки, включително древни фигури, антични мебели, ориенталски килими, египетско и римско изкуство, всички заедно около 2000 предмета. Има и невероятна колекция от книги, както тези, събрани от Зигмунд, така и от дъщеря му Анна, която също била психоаналитик. Сред всички артефакти най-интересен е известният диван на Фройд, използван от пациентите му по време на сеансите.

Уебсайтът: https://www.freud.org.uk/

Старият операционен театър

Преди прекрасното откритие на анестеолозите, медицината е била много по-кървава и страшна, отколкото сега. В Старата операционна можете да научите повече за методите и оборудването, използвани от хирурзите през Викторианския период. Пространството с дървена ламперия със странни устройства изглежда достатъчно странно, но докато слушате историите, разказани от служителите на музея, става още по-ужасяващо. Болка, кости, писъци и отворени черва – това е, за което ще чуете. Старата операционна зала е разположена в барокова църква, а на терасата на покрива има прилежащия Herb Garret. Използван е за отглеждане на мак и приготвяне на опиум.

Тази зала, която прилича на мечтан за Ханибал Лектър кабинет, е представлявала своеобразен "театър". Заинтересованите зрители наблюдавали как се правят операции (без упойка), като в замяна болните получавали възможността да бъдат лекувани от най-добрите за времето си хирурзи. 

Уебсайтът: https://www.thegarret.org.uk/

Музей на карикатурата

Музеят на карикатурите е много забавен, особено ако сте любители на карикатурите. Дори и да не сте, пак е страхотно да разгледате изложбите и да научите нещо ново. Колекцията датира от 18-ти век до сега и включва примери за британски комикс, анимационно изкуство и карикатура. Dennis the Menace, The Bash Street Kids, Dennis the Menace и други весели анимационни филми със сигурност ще предизвикат усмивка на лицето ви, докато политически ориентираните творби могат да ви накарат да мислите за по-сериозни неща.

Уебсайтът: https://www.cartoonmuseum.org/

Музей на марките, опаковките и рекламата

Цветните експонати на този причудлив музей са забавни и изненадващи. Те включват хиляди опаковки, плакати, кутии и други неща, които хората обикновено просто изхвърлят. Чудите се как шоколадовите пръчици са били опаковани като през 30-те години на миналия век или какво са имали хората на кухненските си рафтове в средата на 19 век? Ако посетите музея, ще разберете. Както подсказва името, той се фокусира върху историята на марките, опаковките и рекламата. Най-старите артикули датират от 19-ти век и представят стила на Викторианската епоха.

Уебсайтът: https://www.museumofbrands.com/

Hunterian Museum and Art Gallery

Точно като Старата операционна зала, този музей също се фокусира върху медицината. Не само темата, но и нивото на страховитост свързва тези два музея. Илюстрациите, картините и други визуални произведения предоставят информация за техническия аспект на хирургията, както и за емоционалната й страна. Ще видите представянето на пациенти и лекари и ще усетите атмосферата на операционните зали. Докато някои от елементите са по-скоро „нормални“, много хора могат истински да настръхнат. Там могат да се намерят животински зъби, човешки останки, поставени в буркани, протези на известни личности, филм, показващ отстраняване на мозъчен тумор и други (меко казано) странни неща.

Уебсайтът: https://www.rcseng.ac.uk/museums-and-archives/hunterian-museum/

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин