Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите
Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите
Снимка: Gabriel Hess/Flickr

Планирате ли коледните си и новогодишни пътешествия?

Още не? Тогава е добре да започнете, за да не пропуснете наистина добри предложения.

Представя ме ви 4 топ екскурзии - 3 за Нова година на Балканите и една за прекрасните коледни базари във Виена и Братислава!

Някоя от тях може да бъде вашата!

Охрид, Македония

Посрещнете Нова година в съседна Македония! Така ще можете да си направите и кратка екскурзия. На път към Охрид можете да разгледате столицата Скопие. В нея можете да разгледате стария квартал „Вароша“, църквата „Свети Спас“ със саркофага на Гоце Делчев, крепостта „Скопско кале“, както и Каменния мост. 

Охрид предлага много интересни забележителности, които да разгледате, докато стане време за празничната новогодишна вечеря. Разходете се до централния площад и пристана, посетете стария град, къщата на братя Робеви, църквата „Света София“, Амфитеатърът, Самуиловата крепост. Не пропускайте и църквата „Свети Панталеймон“, в която се намират мощите на Св. Климент Охридски. 

Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите


Само на 60км от Охрид се намира манастирът „Свети Наум“, разположен на брега на Охридското езеро. В манастирската църквата „Свети Архангели“ пък се намира гробът на Свети Наум. 

Вижте най-добрите оферти за Нова година в Охрид ТУК.

*

Крагуевац, Сърбия

Градът се намира в Централна Сърбия и е разположен на река Лепеница. Той е приятен и бюджетен избор за посрещане на Нова година. По пътя може да  разгледате Белград. Не пропускайте да посетите най-големия православен храм на Балканите – „Св. Сава“, булевард „Крал Милан“, Сръбския парламент – Скупщина, Площадът на Републиката, крепостта Калемегдан. 

Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите


След новогодишните празненства може да отпътувате за манастира „Жича“, който се намира само на 60 км. Той е бил духовният център на средновековна Сърбия, където са коронясвани сръбските владетели. 
Отпътувайки за България, не подминавайте Ниш. За няколко часа може да разгледате Нишката крепост, Казанджийското сокаче и пешеходката улица Обреновичева.

Най-добрите оферти за Крагуевац вижте ТУК.

*

Върнячка баня, Сърбия

Това е най-големият балнеолечебен курорт в Сърбия. Сред местните е известен като „Царицата на изворите“. Така че, ако искате да си подарите една новогодишна релаксираща почивка – това е вашето място! Преди да се настаните във Върнячка баня, можете да разгледате манастира „Жича“. 

Само на 65 км от балнеоложкия курорт се намира един от най-красивите манастири в Сърбия – „Студеница“. Той е изграден през 12-и век, по времето на основателя на сръбската държава Стефан Неманя. Манастирът е в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.  

Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите


В района можете да разгледате и град Кралево, а когато се прибирате към България – да посетите Ниш.

Вижте най-добрите оферти за Нова година във Върнячка баня ТУК.

*

Коледни базари във Виена и Братислава

Ако искате да се потопите в истинския коледен дух и да накупите чудни подаръци за моите близки – тогава не пропускате коледните базари във Виена и Братислава. Най-известните базари във Виена са тези на площада пред кметството, на площад Мария Терезия, Карловия площад, или на площад Фраюнг. Не пропускайте и търговските улици   „Кертнерщрасе“ и „Марияхилферщрасе“.

Докато сте във Виена, можете да разгледате един от най-красивите барокови дворци – Белведере. Не пропускайте да видите още: Виенската опера, булевард Рингшрасе, наречен „витрината на Европа“, дворецът Хофбург, Парламентът със статуята на Атина Палада, както и символа на града – Виенското колело. 

Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите
Снимка: tttaaaooo/Flickr


Преди или след пазаруването можете да се разходите в центъра и са видите: площад "Мария Терезия" с паметника на великата императрица, Музеят за история на изкуството и Природонаучният музей; Дворецът "Хофбург"; площад "Грабен" с чумната колона от 17 в.; катедралата "Свети Стефан" и оживената улица "Кернтнерщрасе". 
Топ екскурзии: Коледни базари и Нова година на Балканите
Снимка: Rob Sinclair/Flickr


След като разгледате коледните базари в Братислава, ви препоръчваме да си направите пешеходна разходка в историческия център на града. Там ще видите Братиславски Храд, катедралата "Св. Мартин", централният площад със сградата на старото кметство, архиепископският дворец, националният театър.

Най-добрите оферти за екскурзии до Виена и Братислава вижте ТУК.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин