Топ кулинарни дестинации в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ кулинарни дестинации в Европа
Автор: Peika.bg
Топ кулинарни дестинации в Европа

За любителите на вкусната храна добрите препоръки за хапване в приятна обстановка винаги са от значение.

Специално за вас, заедно с Банка ДСК и новата им кредитна карта DSK-Wizz Air, сме подбрали 6 европейски града с отлична кулинария. Вижте къде можете да пътувате и да се порадвате на кулинарни изкушения, които да направят изживяването още по-незабравимо.

Насладете се на предложенията в класацията ни за ценители!

Копенхаген

Копенхаген е градът, в който можете да опитате модерна северна кухня. Световноизвестни ресторанти като „Нома“ доказаха, че храната на северните народи може да бъде изискана и вкусна. Има серия от ястия, които трябва да опитате по време на пътуването си до датската столица, включително пушена и нарязана херинга, датски сирена и класическия датски отворен сандвич Смореброд. В буквален превод името му означава „масло и хляб“, но съдържа много повече. Традиционно сандвичът се приготвя с тънко парче плътен ръжен хляб с кисела закваска, дебело намазан с масло и покрит с различни видове пушени колбаси, студени меса, пушена и маринована риба, най-често херинга или сьомга.

Топ кулинарни дестинации в Европа

Тбилиси

Столицата на Грузия привлича все повече кулинарни туристи. Тук няма да можете да устоите на прясно изпечени хлябове, съчетани  със сочни меса и сушени плодове. Широко използвани в грузинската национална кухня са орехите, така че ще ги срещнете в много от тукашните блюда. Хинкали е едно от най-известните ястия на грузинската кухня. Това са пелмени, пълнени с кайма и бульон. Ядат се с ръце, за да се запази бульонът им вътре. Друг специалитет, който препоръчваме да опитате, е грузинският шиш кебап (мцвади). Ястието най-често се приготвя от говеждо месо или мариновано телешко. Докато сме на месна вълна, не пропускайте и чакапули. Това е ястие от агнешко задушено в бяло вино, сливи и свеж естрагон. А ако искате да опитате нещо постно, вареният фасул (Лобио) ще стане вашият фаворит. В грузинската кухня има повече от двадесет различни варианти на ястието. Страната е и един от най-старите винарски райони в света, така че непременно опитайте и местното вино.

Топ кулинарни дестинации в Европа

Бордо

Не само любителите на винения туризъм ще се чувстват добре дошли в Бордо. Градът предлага много класически френски ястия, които не можете да опитате дори в Париж или поне не с толкова добро качество. Задължително пробвайте препечена филийка, намазана с фоа гра. Това е пастет, приготвен от черен дроб от угоена гъска или патица. В Бордо обаче този деликатес е още по-специален, защото към него се добавят и морски дарове. Единствено тук можете да вкусите нещо подобно, така че го добавете в списъка си с желания. Не пропускайте да си поръчате и блюдо със стриди, миди или скариди, щедро полети с червено вино!

Топ кулинарни дестинации в Европа

Пътуването до тези кулинарни дестинации ще е много по-изгодно, ако използвате кредитна карта DSK-Wizz Air. Всеки път, когато плащате с нея, вие трупатеточки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и припокупки на услуги от сайта на Wizz Air.

Болоня

Няма как в класацията ни да не споменем поне един италиански град. Затова почетно място в нея заема Болоня! Недалеч от централния площад "Пиаца Маджоре" се намира древният пазар за храни Куадрилатеро. Тук ще намерите почти всичко, което сърцето ви желае, включително риба, макаронени изделия, сочни меса и много местни продукти. Малко по-далеч се намира зеленчуковият пазар Меркато деле Ербе. Това е едно от тайните кътчета на местните жители, където почти не можете да срещнете туристи. След като напълните чантите си с пресни сезонни плодове и зеленчуци, се отправете към Остерия дел Соле. Това е уникален бар, който работи от 1465 г. насам! Поръчайте чаша местно вино, което да изпиете заедно с храната, която сте си донесли. Никое пътуване до Болоня не е завършено без поне една порцият Талиатели в сос Рагу (това е така познатият ни сос „Болонезе“, който в Болоня се казва „Рагу“) или Тортелини в бульон.

Топ кулинарни дестинации в Европа

Амстердам

Амстердам предлага храни от целия ценови спектър. Можете да посетите града за една седмица и да се храните само с улични лакомства и покупки от местните пазари. Класиката, която задължително трябва да опитате тук, е пържената херинга, поднесена със сос от майонеза. Добавете и щедра порция пържени картофки, които можете да покриете с къри кетчуп. За десерт се поглезете с един Струпвафел, състоящ се от две вафлени кори с тънък слой карамел между тях или щедро количество сладолед! Опитайте кнедли, поръсени с пудра захар. Може и да не е много здравословно, но определено си заслужава да опитате всичко това поне веднъж!

Топ кулинарни дестинации в Европа

Солун

Вторият по големина град в Гърция е рай за любителите на вкусната храна. Тук се произвежда изключително качествена местна продукция, която включва основно зехтин, маслини, грозде, боб и зърно. Опитайте гръцката версия на "Снежанка" – дзазики, както и тарама, маслини и сушени на слънце октоподи, сармички с лозови листа в комбинация с чеснов сос –  скордаля. Няма как да минете и без прясната риба и всякакви морски дарове. Тук те са в изобилие. Да не забравяме и дузина разновидности на родната баница!

Гърците са майстори и на готвените ястия като: пастицио, гемиста - означава „нещо пълнено“. Може да е чушка, домат, тиквичка, патладжан, калмар – пълнени с ориз или зеленчуци. Опитайте кокинисто (телешко с доматен сос) и агнешко с лимон – прекрасно е! Можете да подсилите вкуса на храната с чаша вино или узо местно производство!

Топ кулинарни дестинации в Европа

Иска ли ви се да обиколите всички изброени дестинации? След тези подробности апетитът ви за пътешествия може би е една идея по-изразен. Добра компания за подобни изживявания е кредитната карта DSK-Wizz Air, защото трупате отстъпки за самолетни билети всеки път, когато плащате с нея – независимо дали това се случва при пазаруване в търговската мрежа или за резервация за поредното ви вълнуващо пътешествие с авиокомпанията. Пазарувайте и пътувайте – лесно е!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин