Споделеното пътуване: Това не е автостоп - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Споделеното пътуване: Това не е автостоп
Автор: Peika.bg
Споделеното пътуване: Това не е автостоп

Да пътувате с непознат в колата, да си разделите разходите за гориво и да си побъбрите по време на иначе досадното 7-часово шофиране. Струва ли ви се малко авантюристично, малко хипи, малко стопаджийско? Може, но пък е забавно.

Колко хора се возят всеки ден сами в автомобилите си, докато отиват на работа, или пътуват хиляди километри по суша без да има с кого две думи да си разменят? И нямаме предвид само тираджиите. Ако искате да намалите разходите си за гориво, да допринесете за намаляването на вредните газове в атмосферата и на задръстванията в градовете, или пък просто да убиете скуката, преди тя да ви убие, когато ви се налага да правите дълги преходи с автомобил, няколко мъдри хора са намерили начин да ви улеснят. Днес има много сайтове, чиято основна дейност е да събират хора, които имат нужда от транспорт, и хора, които пътуват с празни коли. И да им помогнат да си бъдат взаимно полезни.

Най-популярните такива сайтове в Европа са liftshare.com, carpooling.co.uk и roadsharing.com. В тях можете да се регистрирате безплатно и да пуснете обява за това какво търсите – шофьор или спътник, да очертаете маршрута си, да изчислите колко пари да поискате за гориво. Заедно уреждате подробностите около пътуването и в уречения ден и час остава само... да се запознаете.

Обикновено шофьорът предварително е посочил колко пари трябва да му дадете (според това колко километра ще пътувате заедно), въпреки че може и да се договорите за цената. Можете да споделите пътя веднъж или да го правите всеки ден от вкъщи до работа. Идеята е свързана колкото със спестяване на пари, толкова и с опазване на въздуха, който дишате. В сайтовете има калкулатори за въглеродни емисии, за да видите реалната полза от това, което правите, а именно – колко вредни газове сте спестили на планетата.

В България този начин на пътуване става все по-разпространен. Сайтовете за споделено пътуване не са особено активни, но можете да се включите в групи във фейсбук (като "Пътувай с приятел") за регионални или национално ниво.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин