Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Автор: Peika.bg
Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

На 7 км от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Някога прочут с богатствата и културата си, резиденция на тракийски царе, оттук е минавал и Александър Македонски.

За разлика от Севтополис, останал под язовир Копринка, или Филипопол, върху който пък е застроен съвремененният Пловдив, Кабиле има късмет да е изцяло проучен и достъпен за туристи.

Докато се разхождате сред останките от Кабиле, неусетно ще попътувате през времето с основни спирки: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

История в няколко реда

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил прочут с културата и богатствата си в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.Хр., а по-късно оттук е минавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски.

През първата половина на ІІІ в. пр.Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр.

След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в.

Какво ще видите в Кабиле

Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

Разходете се край тракийската крепостна стена с кули, минете покрай западна порта, припомнете си тракийските ритуали при скалното светилище на Зайчи връх, вижте двете раннохристиянски базилики от началото на 4-ти век, двете римски бани, част от стената на римския военен лагер с няколко кули, две казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късноантичен квартал от периода IV-VI век.

Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

Вижте филма за историята на Кабиле и 3D възстановките на част от експонираните обекти или се разходете самостоятелно из резервата с аудиогид. Тези, които имат специални интереси, могат да си поръчат беседа за астрономични и биометрични наблюдения, свързана с тракийското скално светилище Зайчи връх – древна слънчева обсерватория.

Срещнете се с тракийски воини и римски легионери

В самия резерват Кабиле можете да си представите, че сте римски войници в умаленото копие на землено-дървен римски лагер - „Кастелум“. Изграден на площ от 1000 кв.м, той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски войни, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери. Историческите възстановки могат да бъдат видени по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей и община Ямбол в навечерието на празника на Ямбол – Свети Дух. Възстановки могат да бъдат заявени и като специално събитие при посещение на организирани групи.

Посрещнете най-дългия ден в годината на тракийското скално светилище Зайчи връх

Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

Всяка година, във втората половина на месец юни, стотици хора изкачват възвишението Зайчи връх, за да видят от древния култов комплекс изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината. Посрещането на астрономическото лято се организира от ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум и Община Ямбол.

Музейна експозиция

Музейната експозиция към резервата съдържа не само с експонати от самия Кабиле, но и ценни находки от селищни могили от Долна Тунджа – оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранножелязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при село Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа.

Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

Полезна информация

До Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ се стига много лесно. Разположен непосредствено до автомагистрала „Тракия” - на 283-я километър от София и на 76 км от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала (следвайте табелите). Работно време: Без почивен ден. От 1 март до 30 октомври: 9:00 ч. – 18:00 ч. От 1 ноември до 1 март: 9:00 ч. – 16:00 ч.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин