Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Автор: Peika.bg
Тракийският град Кабиле край Ямбол – спирки във времето
Снимка: Община Ямбол

На 7 км от Ямбол се намира единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле. Някога прочут с богатствата и културата си, резиденция на тракийски царе, оттук е минавал и Александър Македонски.

За разлика от Севтополис, останал под язовир Копринка, или Филипопол, върху който пък е застроен съвремененният Пловдив, Кабиле има късмет да е изцяло проучен и достъпен за туристи.

Докато се разхождате сред останките от Кабиле, неусетно ще попътувате през времето с основни спирки: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.

43635

История в няколко реда

Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил прочут с културата и богатствата си в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.Хр., а по-късно оттук е минавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски.

През първата половина на ІІІ в. пр.Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр.

След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл.Хр. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в.

Какво ще видите в Кабиле

43637

Разходете се край тракийската крепостна стена с кули, минете покрай западна порта, припомнете си тракийските ритуали при скалното светилище на Зайчи връх, вижте двете раннохристиянски базилики от началото на 4-ти век, двете римски бани, част от стената на римския военен лагер с няколко кули, две казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късноантичен квартал от периода IV-VI век.

43693

Вижте филма за историята на Кабиле и 3D възстановките на част от експонираните обекти или се разходете самостоятелно из резервата с аудиогид. Тези, които имат специални интереси, могат да си поръчат беседа за астрономични и биометрични наблюдения, свързана с тракийското скално светилище Зайчи връх – древна слънчева обсерватория.

Срещнете се с тракийски воини и римски легионери

В самия резерват Кабиле можете да си представите, че сте римски войници в умаленото копие на землено-дървен римски лагер - „Кастелум“. Изграден на площ от 1000 кв.м, той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски войни, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери. Историческите възстановки могат да бъдат видени по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей и община Ямбол в навечерието на празника на Ямбол – Свети Дух. Възстановки могат да бъдат заявени и като специално събитие при посещение на организирани групи.

Посрещнете най-дългия ден в годината на тракийското скално светилище Зайчи връх

43639

Всяка година, във втората половина на месец юни, стотици хора изкачват възвишението Зайчи връх, за да видят от древния култов комплекс изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината. Посрещането на астрономическото лято се организира от ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум и Община Ямбол.

Музейна експозиция

Музейната експозиция към резервата съдържа не само с експонати от самия Кабиле, но и ценни находки от селищни могили от Долна Тунджа – оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранножелязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при село Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа.

43636

Полезна информация

До Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ се стига много лесно. Разположен непосредствено до автомагистрала „Тракия” - на 283-я километър от София и на 76 км от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала (следвайте табелите). Работно време: Без почивен ден. От 1 март до 30 октомври: 9:00 ч. – 18:00 ч. От 1 ноември до 1 март: 9:00 ч. – 16:00 ч.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин