Трапезица във Велико Търново – достъпна за туристи от лятото - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трапезица във Велико Търново – достъпна за туристи от лятото
Автор: Peika.bg

Втората по значение крепост във Велико Търново - Трапезица, това лято ще се превърне в приятно и лесно достъпно за туристите място. Предвижда се изграждането на подпорна стена, ще има и художествено осветление, с което ще се създаде връзка със светлинното шоу Звук и светлина на Царевец.

Изключително трудният достъп до крепостта през Средновековието е бил предимство за крепостта, но днес е недостатък за туристите. Ето защо в северозападната част ще бъде изградено съоръжение - зъбчата железница или наклонен асансьор. Това ще е първото подобно съоръжение в страната ни. Това съобщи архитект Пламен Цанев, автор на проекта, цитиран от Север.бг.

След монтирането на съоръжението туристическият достъп до мястото ще бъде улеснен значително. Посетителите ще могат да се качват до крепостта за 3 минути в 25-местна кабина, която ще се придвижва по релси. Очаква се съоръжението да е готово до 4-5 месеца.

От седем години на Трапезица се провеждат редовни археологически разкопки. Извършена е реставрация в южната част на хълма, където е възстановена югоизточната порта на крепостта.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да знаете всички новости около забележителностите в България!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин