Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети
Автор: Peika.bg
Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети

Знаете ли кой е най-добрият начин за пътуване? Този, който ще ви позволи да разгледате и най-малкия детайл, да усетите духа и атмосферата на непозната дестинация? Това е пътуването пеш!

Точно затова заедно с Банка ДСК и иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air ви предлагаме няколко трекинг изживявания в Европа. Ще откриете точни маршрути и полезни съвети за планирането, изминаването и изненадите по пътя.

Трекингът е пешеходен туризъм, най-често в планински райони. Той има ясен маршрут, а времетраенето му може да продължи от няколко дни, до няколко седмици или месеци. Трекинг изживяването е за по-приключенски настроените пътешественици, които са готови да се лишат от някои удобства, за да се насладят в най-пълна степен на природата.

Чинкуе Тере, Италия

Впуснете се в едно цветно пътешествие, където ще откриете красивите къщи, скали и заливи на Чинкуе Тере („Петте земи“). Местността обединява пет вълшебни селца, разположени на Лигурския бряг в Северозападна Италия. Това са: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Маршрутът, по който можете да ги обиколите, е с дължина 12 км. Най-доброто време за това трекинг изживяване е между април и октомври. Не забравяйте да вземете със себе си: подходящи обувки и удобни чорапи, малка раница, бутилка за вода, слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем, дъждобран, репелент. И за да не се притеснявате от разходите за подготовката на пътуването, се доверете на надеждната кредитна карта DSK-Wizz Air .

Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети

За да стигнете най-бързо и лесно до Италия, изберете полет до Милано на WizzAir. Оттам можете да вземете влак до първото от петте села - Монтеросо ал Маре. Цената на стандартен билета е около 25 евро. За по-малко от 3 часа ще стигнете до началната точка на вашето трекинг приключение.

Монтеросо ал Маре

То е първото възникнало от петте селца. Освен това е най-развитото от туристическа гледна точка и единственото, което си има пясъчен плаж. Не пропускайте да видите статуята на Гиганта (14-метрова статуя на Нептун), която се намира до входа на пристанището. От селото започва известната Синя пътека (Sentiero Azzurro). Тя свързва петте села и се вие покрай крайбрежието.

Вернаца

Пътят от Монтеросо ал Маре до Вернаца е 3,5 км и се изминава за около 2 часа. Степента на трудност е средна. Бързо ще забравите умората, защото Веранца ще ви очарова със своя замък, пристанището с пленителна гледка и църквата Санта Маргерита Д‘Антиохия от XIV век. Пътеката ще ви изведе именно пред нея.

Корнилия

Това е най-малкото от петте села и има само 300 жители. Маршрутът до него е с дължина от 4 км и се изминава за около 2 часа. Степента на трудност отново е средна. Селцето е разположено високо на скалите и няма директен достъп до морето. Тук и къщите са малко по-ниски и по-различни, но със сигурно не по-малко красиви.

Манарола

Машрутът до най-старото от петте села - Манарола е по-лесен от предходните. Дължината му е 3 км, които се изминават за 1 час. От едната страна на пътеката се спускат стръмни склонове с грижливо засадени лимонови и лозови насаждения, а от другата е магически синьото море.

Риомаджоре

За да стигнете до най-южната точка от маршрута – Риомаджоре, ще преминете по Пътеката на любовта (Виа дел’аморе). Тя е с ниска степен на трудност. Дължината ѝ е 1,5 км, които спокойно ще изминете за 30 мин. Ако сте заедно с половинката си, можете да „заключите” любовта си на парапета с катинарче, на което сте написали имената си. Според местните вярвания така обичта ви ще бъде вечна!

Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети

След като изминете целия маршрут, можете отново да се качите на влака и да се върнете в Милано, където да хванете самолет за България. Не се тревожете за допълнителните транспортни разходи, кредитната карта DSK-Wizz Air ще ги покрие. Освен това вие ще натрупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети

***

Камино де Сантяго, Испания

Има много маршрути, част от Камино де Сантяго. Ние ви предлагаме този, който започва от Мадрид. Можете да се възползвате от изгодните полети на Wizz Air, за да стигнете до испанската столица. Маршрутът ще ви отведе през Сеговия и Валядолид, докато стигнете до провинция Леон, където ще се присъедините към френския маршрут на Камино де Сантяго и накрая ще пристигнете в Саагун. Приблизителното разстояние от Мадрид до Саагун е 322 км и може да се измине за около две седмици, в зависимост от броя на почивките, които правите по пътя.

Първите 100 километра от маршрута ви водят нагоре по хълмовете на Сиера де Гуадарама, докато стигнете до Пуерто де Фуенфрия, а след това и до Сеговия. После теренът става малко по-равен и ще ви преведе през красиви речни долини. Ще можете да се насладите на нежни пясъци, сенчести борови гори и пълната красота на природата. Препоръчително е преходът ви по този маршрут да става в края на пролетта - началото на лятото. Другият вариант е през ранната есен, но трябва да се подготвите и за дъждовни дни през този период.

Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети

По пътя можете да отседнете в хостел или т. нар. „алберге“. То не се слави с кой знае какви удобства – може да спите с още 10 човека в стая, да делите една баня, но за 7-8 евро ще получите покрив над главата и топла вода. Трябва да знаете, че между Мадрид и Сеговия албергите са по-малко и е добре да резервирате своята нощувка предварително. След това по маршрута ще имате повече места за настаняване. В случаите, в които ви се иска да си подарите самостоятелна стая с вана, в която да си отдъхнете след дългия път, можете да разчитате на кредитна карта DSK-Wizz Air, с която да си наемете хотел, извън планирания бюджет.

Трекинг изживяване в Европа – маршрути и полезни съвети

Сред предимствата на маршрута, започващ от Мадрид е, че той не преминава през индустриални зони. Това е отличен избор, ако искате да се свържете с природата и да се насладите на спокойни моменти на уединение. Освен това пътят е много добре маркиран, не е много труден и е подходящ за начинаещи в трекинга. А накрая, когато завършите маршрута и искате да се възнаградите за усилията с една вкусна испанска вечеря, можете да разчитате на надеждната кредитна карта DSK-Wizz Air. Тя ще направи пътешествието ви по-спокойно, удобно и пълно с ценни моменти!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин