Три места, където да пиете вода на 10 000 години - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три места, където да пиете вода на 10 000 години
Автор: Мария Ангелова
Три места, където да пиете вода на 10 000 години

Когато казваме, че ще разчупим леда с някого на по чаша студено питие, обикновено не говорим буквално. А всъщност бихме могли. Има няколко компании по света, които използват вода на поне 10 000 години за производството на... четете надолу!

Бира

Казват, че една от най-важните съставки на бирата, е водата. В Нюфаундленд, Канада, има една пивоварна, в която за приготвянето на бирата се използва 25 000-годишна вода, взета директно от някой айсберг, плаващ в района. Пивоварната Quidi Vidi се възползва по най-добрия начин от природните дадености. Водата от айсберга е съвсем чиста, в нея не се съдържат никакви минерали, а заради затворения в продължение на хилядолетия въздух в леда, бирата е леко газирана.

Водка, джин, уиски

В „Аляска Дистилъри“, САЩ, използват замръзналата вода от ледените шапки на ледниците, за да произвежда уиски, водка и джин. Тези шапки са формирани преди най-малко 10 000 години, снежинка по снежинка. Това са били времена, в които човекът, вярно, вече е бил открил огъня, но не и замърсяването на въздуха. 

Още водка 

При производството на водка с името „Сику“ (на местния език в Гренландия „сику“ означава лед) пък се използва лед от определен ледник на острова, който е на – внимание – 60 000 години. Производителите на тази водка твърдят, че са единствените, които превръщат леда директно във водка, без да го разтапят преди това. За целта смесват леда с алкохола, като разтапянето става чак при минус 15 градус.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин