Трима българи правят световна платформа за приключения - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Трима българи правят световна платформа за приключения
Автор: Мария Ангелова

Трима български планински водачи са решили да правят революция в приключенията, при това световна.

Представете си, ако можехте да си наемете професионален приключенски водач, но не заради готовата програма, която предлага, а защото имате общи интереси. Едно и също приключение може да бъде предлагано безброй пъти, но то всеки път ще бъде различно в зависимост от това кой го организира.

Каране на колела, катерене, преходи със ски и снегоходки, рафтинг, каякинг, полети с парапланер, планински преходи – идеята е хиляди сертифицирани водачи и инструктори из цял свят да бъдат на ваше разположение в една платформа, за да изберете този, с когото ще си паснете най-добре. Името на проекта е Be My Guide, а идеята е на Стела Самунева, Евгения Манолова и Димитър Самунев.

41826

Какви са те като хора и защо идеята им има потенциала да се превърне в световен успех – прочетете какво разказаха те за Peika.bg:

- Кои са Стела, Жени и Димитър и как пътуването ги свързва?

Стела: Ние сме трима планински водачи и си падаме малко работохолици, но то е разбираемо. През седмицата аз съм мениджър във фирмата пионер на планинските пътувания в България за чужденци (Одисея-ин). А през останалото време съм майка на една малка пътешетвеничка.

Жени: По професия съм програмист, а отскоро и преподавател в IT академия. Обожавам планината и природата, и ги чувствам като втори дом. Винаги съм си мечтала за работа, която да ме свързва с тях, и ето че наскоро и аз се присъединих към гилдията на планинските водачи.

Митко: По образование и професия съм лесовъд и всичко, свързано с българската и световна природа, гора и планина, ме вълнува. Впоследствие обаче открих, че моето призвание е да бъда планински водач, да показвам непокътнатите кътчета на страната, нашите обичаи, традиции, история.

41824

- Как пътуването ви свързва?

Жени: Обединява ни общата страст към приключението и пътешествието в най-чистия му вид. И тримата сме избрали да бъдем планински водачи, защото обичаме планината, която ни очарова. Обичаме да пътешестваме и да събираме емоции и лични преживявания.

Стела: И тримата сме минали през курса за планински водачи на Асоциация „Планини и хора“, а впоследствие така се случиха нещата, че се оказахме част от общи водачески пътувания из България и не само. Сега очакваме, тримата заедно, да открием нови хоризонти с BeMyGuide.

41822

- Кой е най-добрият начин пътуващият човек наистина да се потопи в местната атмосфера?

- За нас местните водачи са тези, които могат да разкрият най-много от местната култура и атмосфера. Те разказват най-хубавите истории и легенди; те знаят зад кой хълм изгрява слънцето, откъде ще задуха вятърът и кои цветя и гъби се берат през юни, например!

- Как ще свързвате пътуващите хора по света?

- В момента изграждаме една глобална онлайн платформа, BeMyGuide.com, за пряка връзка между професионалните пътешественици (т.е. водачите) и любителите на приключения, с амбиция това да се превърне и в общност за споделяне на идеи и вдъхновения. От личен опит сме установли, че най-важният фактор за едно незабравимо преживяване е водачът! Затова в основата на нашата концепция е припокриването на личните интереси между пътешествениците и водачите, а не предлагането на точно определени маршрути. Това е революционното в нашата концепция, защото едно и също приключение може да бъде предлагано n на брой пъти, но то всеки път ще бъде различно в зависимост от това кой го води и организира. Светът е голям, но приключенски водачи дебнат отвсякъде! Намерете Вашия Водач!

41818

- Кое според вас ще ви направи успешни на световния пазар?

- Истината е, че докато обмисляхме в детайли идеята за BeMyGuide и докато работехме по изграждането й, се появиха повече от една конкурентни платформи, така че уникалността на нашия сайт ще дойде от няколкото, все още, „запазени марки” в нашата концепция: 1. Глобалност: идеята на BeMyGuide е да покрие максимално широк приключенски ареал, за момента в базата си данни имаме над 150 приключенски водачи от 35 страни на 4 континента. 2. Сигурност: платформата е отворена за сертифицирани или дипломирани приключенски водачи, в три различни нива и компетентности: локално, регионално, международно. 3. Гъвкавост: една съществена разлика с останалите подобни сайтове е, че платформата BeMyGuide няма да предлага готови приключенски пътувания, това е вид агентство, а прекупвачеството не ни е в кръвта... Ние бихме искали да дадем „поле за изява” на всички водачи и приключенци да бъдат гъвкави, свободни, да планират заедно, и според личните интереси, своите приключения, било то за ден или за месец. 4. Интегралност: в BeMyGuide търсачите на приключения ще намерят на едно място 24 активности по вода, земя и въздух!

- Кое е най-неочакваното ви приключение досега?

Митко: Многократните ми срещи с диви животни по време на пътешествията ми винаги са ме изненадвали и впечатлявали най-много. От случайни срещи с красиви глухари в родопските гори и мечки в централна Стара планина през гмуркане с гигантски костенурки в кораловите рифове на Карибско море до неочаквана среща с ягуар в гватемалската джунгла. Това са били най-неочакваните ми приключения, в които адреналинът скача, човек осъзнава, че е само малка част от нещо много по-голямо, а емоцията е гарантирано незабравима!

41820

- Имало ли е случай, в който да сте били в кризисна ситуация, на ръба на отчаянието?

Стела: Ами това би било парадокс, защото подготвеният водач не би трябвало да стига до кризисни ситуации. Обикновено добре планираме и се информираме за времето, обстановката, екипировката, хората, с които тръгваме, като същевременно очарованието от импровизациите и очакването на неочакваното не се губи, защото всяко пътуване е различно, дори и да минава по отъпкани пътеки.

Но като се замисля, историята познава и случаи на завършили добре кризисни ситуации, като тази: маршрута Ком-Емине, ходим двама, аз и Митко, разбрахме, че след 2 дена времето се разваля трайно. Беше вече октомври. Решихме, че ще ходим повече часове от предвиденото, за да успеем да завършим маршрута преди лошото време. Така в 11:30 през нощта се озовахме на Ришки проход, а бяхме тръгнали от Котел (за който не го е минавал, това е равносилно на два дни нормално ходене). Знаехме, че няма къде да се спи на прохода, но тайно се надявахме да ни приютят в някое местно ханче, та нали на всеки проход има по едно малко капанче за кебапчета! Капанче обаче нямаше. Имаше го само капана на съня. Да искаш да си легнеш и да няма къде, да си на проход, да минават тирове. Ето това беше на ръба да ме отчая! Бяхме ходили повече от 15 часа и бяхме изтощени. Когато видяхме, че няма друго решение, избрахме в тъмното едно място в гората, постлахме фолио за оцеляване и запалихме огън. Без палатки, без чували, есенно, на ръба на изтощението. Обаче всъщност преживяхме едни 4-5 часа сън край огъня! Кризисно, но незабравимо! Кризисните ситуации са важни за осъзнаване на приключението, иначе същия ефект би имала и разходка в парка.

41827

- А такъв, в който решението е дошло от възможно най-неочакваната страна?

Стела: О, да, веднъж Митко беше спасен от ужасяваща височинна болест от една религиозна местна процесия в Мексико, които носеха на гръб гигантска позлатена икона на местната Дева Мария от Гуадалупе! Това се случи по пътя към най-високия вулкан Орисаба, 5636 м. Беше наистина неочаквано, прекарахме нощта под върха с хората от процесията, те не бяха планинари, но традицията повеляваше няколко смелчаци да изнесат на върха тази светиня точно в деня на нашето изкачване. Тръгнахме по тъмно в 2 часа през нощтта. По пътя имаше няколко каменопада, които бяха истинска лудост, не бих се върнала там за нищо на света. Предните дни се бяхме аклиматизирали с изкачвания на съседните по-ниски вулкани, но въпреки това Митко беше „похитен“ от височинна болест и започна да изостава от темпото на групата. В един момент единия от местните планинари разбра, какво се случва и познайте! -извади малко вълшебно хапче против височинна болест и то определено помогна, защото стигнаме до върха без проблеми и посрещнахме един прекрасен изгрев - този: 

41823

- Без какво не тръгвате на път?

Митко: Без карта и нож, практично нали?

Стела: Без ентусиазъм и добра компания.

Жени: Абсолютния минимум, който ми е необходим е желание. А то е винаги налице :)

41825

- Кое е първото нещо, което правите, когато се окажете на ново място?

Митко: Първото впечатление, както при запознаване с нов човек, така и при запознаване с ново място, е много важно. Оставям мястото да ми се представи, не го прекъсвам. Гледам внимателно. Ослушвам се. Попивам.

Жени: Затаявам дъх и оставям сетивата си да ми опишат къде съм.

41819

- Кое превръща един обикновен човек в приключенец?

Митко: Стремежът към движение, търсенето на непознатото, различното и непривичното. Всеки, който е дръзнал да се загуби, било то в гората или в града, е вече приключенец.

Жени: Достатъчно е да го поиска.

41829

- Кое е най-голямото предизвикателство в този проект за вас?

- Да съумеем да изградим от нищо нещо и то да е полезно и вдъхновяващо за много и различни хора по целия свят, това си е голямо предизвикателство. Но ние вярваме в силата на предизвикателствата, без тях няма трансформация, няма и промяна! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин