Посещение на Троя - история за кон, крава и девет града - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посещение на Троя - история за кон, крава и девет града
Автор: Мария Ангелова

Човек трябва да прочете отново „Илиада“ преди да дойде в Троя, но пак няма да е достатъчно информиран, защото развалините от Троя-от-времето-на-Илиада са само един от 9-те града от различни епохи, открити един върху друг тук.

Още от входа на древния град ви посреща бутафорен дървен кон, в който можете и да влезете като истински троянци.

Всъщност, няма нито едно историческо свидетелство, което да уточнява колко голям е бил конят или как точно е изглеждал, така че всички възстановки по темата са си свободни съчинения. Дървен кон, при това знаменит - декор от филма "Троя" с Брад Пит, има и на крайбрежната улица на близкия град Чанаккале.

И макар като кажете "троянски" естествено да следва "кон", в историята на града се е намесило и едно друго животно. 

Според легендата основателят на Троя отишъл при Оракул, за да попита къде е подходящо да се заеме със строителна дейност. Оракулът, който явно нямал особена представа от градско строителство, му препоръчал да вземе една крава и да направи първа копка там, където кравата се спре. Това се случило преди около 5000 години. Днес като се огледате наоколо, ще разберете избора на кравата. На брега на Дарданелите, с гледка към пролива (сега се възхищаваме на морските пейзажи, преди хиляди години са се радвали, че могат да виждат враговете отдалеч).

Всъщност преди векове Троя е била на самия бряг, а днес е на 5 км навътре в сушата. Тогава е имало и вода, а днес е сухо.

Крепостни стени, кладенци, дворци, останки от одеон (театър) – в комплекса има толкова много неща, че е добре да си вземете екскурзовод или аудиогид (10 турски лири), за да чуете историите на мястото.

Нашият страхотен екскурзовод Кенан

Някои от сградите са доизградени, за да си представите как са изглеждали. Обектите си имат и табла с информация и визуализация – кое как е изглеждало според разкритията и фантазията на археолозите (за много от сградите се правят само предположения).

Има места, където можете да видите ясно как са разположени деветте града един над друг – табелки с номера сочат от кой период е съответната стена. Ще видите как градовете и историята са се напластявали един над друг, както се редят кори за баница, с пълнеж от отдавна забравени човешки съдби помежду им.

Когато германският археолог Хайнрих Шлиман започва разкопките през 1868 г., той не бил съвсем сигурен, че е открил Троя. Доста по-убеден бил малко по-късно, когато отркива съкровището - накити и злато, незаконно изнесени от Османската империя. След като сменят няколко пъти собствеността си, тези съкровища днес се намират в Пушкинския музей в Москва, Русия. 

Още в „Илиада“ Омир споделя, че Троя била ветровито място. Такова е и до днес. Като ви напече слънцето пък, скрийте се под някое от смокиновите дървета. Това има и неочаквана полезна страна. Още от древни времена се вярва, че те държат настрана змиите.

Троя е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В ясен ден от Троя можете да видите остров Гьокчеада, който е отсреща.

Полезна информация: Троя е на 35 км от Чанаккале, има много табели. Работно време на историческия комплекс в Троя: 8:00-19:30 (април – октомври) и 8:00-17:00 (ноември – март) без почивен ден. Билет: 25 турски лири. Носете удобни обувки и вода! Всяко лято през август на древната сцена на одеона на Троя се провежда музикален фестивал.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин