Църквата Свети 40 мъченици – най-известният средновековен паметник във Велико Търново - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Църквата Свети 40 мъченици – най-известният средновековен паметник във Велико Търново
Автор: Елена Исаева

България е малка по територия страна, но с много интересна история. По нашите земи са се водили славни битки, някои успешни, други не, но въпреки всичко случило се, българите има с какво да се гордеем. В родината ни има много исторически паметници и църкви, които са били свидетели на отминали събития, формирали ни такива, каквито сме днес.

Църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново е най-известният средновековен храм в града, а може би дори в цяла България. От край време се смята, че няма друг такъв храм по нашите земи, който да се слави с толкова богата, но и в същото време противоречива история.

Смята се, че църквата е построена от цар Иван Асен II в чест на историческата му победа при Клокотница на 9 март 1230г. Храмът „Свети 40 мъченици“ се намира в подножието на хълма и крепостта Царевец и крие някои много интересни тайни и мистерии. Една от тях е откриването на гроба на самия цар Калоян. Той обаче умира през 1207 г., доста преди да се построи църквата.

Това повдига въпросът дали това наистина е неговият гроб, дали е бил преместен или на мястото на църквата е имало по-стара такава. Много въпроси, но и с много различни отговори. Освен това, в така вече известният гроб номер 39 е намерен и златен пръстен от почти 24 каратово злато. Той има масивен печат с изображение на барс и надпис „Калоянов пръстен“. Археолозите все още спорят дали това е пръстенът на великия цар Калоян или на друг войн с името Калоян. Солидни доказателства има и по двете версии, но все още учените не са се обединили единодушно зад някоя от тях.

Църквата Свети 40 мъченици – най-известният средновековен паметник във Велико Търново
Снимка: Елена Исаева

Църквата е известна и с други, изключително важни моменти в българската история. Тук на 22 септември 1908г. е обявена независимостта на България – едно от най-важните събития в съвременната ни история. Само 5 години по-късно, през 1913 г., опостушително земетресение разрушава голяма част от нея. Щетите са огромни, но въпреки лошият късмет, който е сполетял храмът, той е реставриран и става една от най-посещаваните забележителности в град Велико Търново.

В църквата освен, споменатият вече гроб на цар Калоян, може да видите и 2 много интересни колони – Асеновата и Омуртаговата. На Асеновата е спомената величествената битка при Клокотница, за която писах в началото на статията. На Омуртаговата също има надпис, който буди интерес и до днес. Известна фраза, именно от тази колона е: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като разгледа тези, да си спомни този, който ги е направил.“

Църквата Свети 40 мъченици – най-известният средновековен паметник във Велико Търново
Снимка: Елена Исаева

Каквато и да е истината за този средновековен български храм, едно е сигурно – той е уникален и е важна част от историята ни. Определено е място, което си заслужава да се посети, дори повече от веднъж. Църквата се намира в подножието на Царевец, по пътя за Арбанаси. Има отбивка и паркинг пред самия вход. Престъпвайки прага на храма, ще се почувствате като част от историята, ще усетите величието на някогашните славни царе и войни.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин