Цветна карта показва къде в Европа може да се пътува - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цветна карта показва къде в Европа може да се пътува
Автор: Peika.bg
Цветна карта показва къде в Европа може да се пътува

Министрите от ЕС постигнаха споразумение за повече яснота и предсказуемост относно мерките за ограничаване на свободното движение поради пандемията от коронавирус. 

За улеснение на гражданите е създаден порталът Re-open EU, където с цветен код и еднакви критерии ще бъде представяне нивото на достъпност на всяка държава. 

Министрите на страните членки са поели ангажимент са въвеждане на мерки по единни критерии и за навременното им оповестяване, за да се избегнат промени в последния момент, каквито бяха въвеждани многократно в последните месеци.

Правото ни да се движим свободно в ЕС беше сериозно накърнено от пандемията. Гражданите бяха изправени пред множество различни правила и процедури и неясноти относно районите с висок и нисък риск и действията, които е необходимо да се предприемат при пътуване. Преди месец Комисията представи предложение как да се отговори на тези предизвикателства и да се подкрепят милионите граждани на ЕС, които пътуват в ЕС всеки ден. Днес държавите членки постигнаха споразумение как да се приложи това на практика”, коментират от ЕК.

Държавите членки запазват правото си да решават какви ограничителни мерки да прилагат, например карантина или тестове, но комисията ги призовава същевременно да направят необходимото, за да получават гражданите ясна и навременна информация как трябва да действат и какви ограничения са в сила. Държавите членки се споразумяха също за взаимното признаване на тестовете. 

За милионите граждани, които имат основателна причина да пътуват — било по важни семейни причини, за да осигурят препитанието си или да гарантират доставките на необходимите за всички ни стоки, днешното споразумение също ще бъде добре дошло подобрение на сегашното несигурно положение. В такива случаи не следва да се прилагат карантинни мерки”, добавят от ЕК.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин