Цветната феерия в Луоян - красивата градина с божури - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цветната феерия в Луоян - красивата градина с божури
Автор: Елена Исаева
Цветната феерия в Луоян - красивата градина с божури
Снимка: pixabay.com

Луоян е град, намиращ се в провинция Хънан, централната част на Източен Китай. Това е една от четирите велики древни столици на страната. Луоян има богата древна итория и култура, със запазени културно – исторически паметници. Това е може би един от най – забележителните градове в света.

В града се намира и първият официално разрешен будистки храм в Китай – храмът Белият Кон, построен през 68 г. сл. Хр. В двора на храма има каменна статуя на белия кон, която перфектно е изгладена от докосванията на туристите, червените стени и сините плочки са красиво съчетани в цветна палитра. Друг интересен храм – Шаолинският, е една от първите най – значителни зенбудистки постройки на територията на страната.

Други интересни забележителности в Луоян са поредицата от храмове Гуанлин – построени в памет на военачалника Гуан ю – герой от времето на царство У, Луоянският музей за древни гробници, който е и може би най – интересното и привлекателно място за туристите и посетителите на града.

Друго интересно място е Лунмън Шику – будистки паметник, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. В него от 493 г. сл. Хр. Са издялани над 30 000 будистки статуи.

Изключителен интерес представляват пещерите Лонгмен, които се намират на около 12 км от Луоян и също са сред важните и емблематични обекти на Луоян. В тях, в самите скали са изсечени многобройни статуи на Буда и поклонниците му. Обектът със статуите също е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Цветната феерия в Луоян - красивата градина с божури
Снимка: pixabay.com

Всяка пролет в края на месец април и началото на месец май по традиция в Луоян се провежда фееричният и многоцветен фестивал на божурите. В тези няколко дни се представят многобразие от разновидности на това красиво и древно цвете. Божурът по тези земи е на особена почит. Това е едно уникално цвете, културна реликва, която се отглежда от повече от 1 600  години, още от времето на династията Суй.

Цветовете на божура може да се видят навсякъде – по улиците и тротоарите, парковете и градините, дворовете и свободните зони в града. Една от най – богато засадените градини с божури е градината в Шенджоу. Намира се срещу храма на Белия Кон. Тук в естетично оформени алеи може да се видят редки и уникални разновидности на това великолепно цвете. През 1955 г. специално за отглеждане на това красиво цвете, превърнало се в запазена марка на Луоян е създаден паркът Уангчанг, построен върху руините на едноимения храм. В самия парк се намира и зоологическата градина, с интересни животински видове, като гигантските панди, южнокитайски тигри и други – една семейна атракция, която също не е за пропускане.

Цветната феерия в Луоян - красивата градина с божури
Снимка: pixabay.com

Ботаническата градина на Луоян освен със своите красиви растителни видове, привлича и с богата история – самата градина е разположена върху руините на двореца на династията Тан.

Луоян е известен също и с откритието на хартията, книгопечатането, сеизмографа и компаса.

В сезона на пролетта, когато божурът богато раздава своята красота и пълни очите и сетивата с цвят, радост и настроение, Луоян се превръща в една безкрайна многоцветна приказка. Празникът на божура определено си заслужава да се види.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин