Цветните стълби в Истанбул - една трогателна история - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цветните стълби в Истанбул - една трогателна история
Автор: Мария Ангелова

През 2013 г. пенсионираният инженер Хюсеин Четинел решава да разведри атмосферата в квартал Фъндъклъ, Истанбул, като отделя 4 дни и повече от 1000 лв., за да боядиса в цветовете на дъгата внушително стълбище. Местните хора и туристите се влюбват в идеята и се стичат да се снимат на новата най-пъстра точка в Истанбул.

„Не съм го направил като активист или като част от политическа група. Направих го, за да накарам хората да се усмихнат“, споделя Четинел.

На 30 август 2013 г. обаче жителите на квартала с тъга откриват, че управата на район Бейоглу в Истанбул е покрила със сива боя цветното стълбище. 

Това предизвиква вълна от недоволство. Властите първоначално отричат, с впоследствие признават, че са боядисали в сиво стълбите. Организирани в Twitter хора се събират и сами отново боядисват в ярки цветове стълбището.

Оттогава боята си стои непокътната и всеки посетител на Истанбул може да поседне на цветните стъпала.

Къде се намират цветните стълби в Истанбул? Стълбищата са две, успоредно едно на друго, и се виждат, ако пътувате с трамвай Т1 от Аксарай през Еминьоню в посока Кабаташ. Намират се в европейската част на Истанбул, след моста Галата, недалеч от спирка Фъндъклъ. Едното стълбище е с поизбеляла боя и е по-широко, а другото е с ярки цветове и е по-тясно.

Снимки можете да разгледате в нашата галерия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин