Цветница - държи злото и болестите надалеч! - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цветница - държи злото и болестите надалеч!
Автор: Peika.bg
Цветница - държи злото и болестите надалеч!
Снимка: pixabay

Цветницата се смята за момента, в който идва пролетта и бележи зараждането на нов живот след дългата зима!

>

>

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. 

Цветницата е един от най-шарените и красиви пролетни български празници! Тази година обаче той ще протече по коренно различен начин, заради опасността от коронавирус, но нека си припомним как се е чествал до сега и да не забравяме да се поздравим за празника, дори виртуално!

След обредите на Лазаровден, празникът Цветница е продължение на красивите ритуали. По традиция, сутринта на Цветница се ходи на църква и се почитат починалите близки. Християнските вярват, че на Цветница духовете на починалите излизат от гробовете в очакване на своите близки. Надяват се, да им донесат по нещо. Гробовете се прикадяват, преливат и се оставят върбови клонки и цветя.

Вкъщи се занася върбова клонка и се слага на вратата или пред домашната икона за здраве. Върбовите клонки са символ на палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година. 

Цветница - държи злото и болестите надалеч!
Снимка: pixabay

Кои красиви имена празнуват днес:

Ангел, Ангелина, Билян, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Диитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица-Идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива (име), Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин