Цвингерът в Дрезден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Цвингерът в Дрезден

Цвингерът – едно прекрасно място, което непременно трябва да посетите в Дрезден. Чудноватото му име идва от немската дума zwinger (вид външна наблюдателница, която е била част от крепостна стена). Днес тук се намират Картинната галерия на старите майстори, Порцелановата колекция на Дрезден, както и Кралският кабинет за математически и физични инструменти.

Със своята Коронна порта, павилионите си, Банята на нимфите, многобройните каменоделни произведения като ангелчета, арки и колони, Цвингерът без съмнение е едно от най-впечатляващите произведения на бароковото изкуство в Европа.

За да успеете да се насладите на цялото великолепие на бароковия комплекс, трябва да предвидите повече време за обиколката му. Ако имате възможност, посетете го и през нощта. Светлината на лампите и прожекторите оставя невероятно усещане.

През 1709 г. Аугуст Силния възлага построяването на оранжерия, в която да се отглеждат екзотични южни растения. Две години по-късно започва разширяване на оранжерията и изграждане на Банята на нимфите и на градината. Следват строежа на математическо-физическия салон и на френския павилион, както и строежът на Коронната порта и галериите със скулптури на Балтазар Пермозер.

През 1945 г. Цвингерът е напълно разрушен, а сегашните сгради са построени в периода 1945-1963 г.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин