Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал
Автор: Peika.bg
Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал

Тун е живописно швейцарско градче със средновековен облик, съхранило пасторалната романтика на алпийското население.

>

>

То се намира само на около половин час път от столицата Берн, но въпреки това мнозина дори не подозират за неговото съществуване и за това какво крие в себе си. Тун се намира буквално на една ръка разстояние от всички природни богатства в тази част на Швейцария. Дали пеша, с лодка по езерото, с влакче по стръмните каменни склонове или с велосипед, пред очите ви винаги ще се разкриват красиви гледки. 

Градът привлича туристи най-вече заради своите културно-исторически достойнства и посещението му ви гарантира едно вълшебно изживяване сред неповторимата алпийската природа. Тун е разположен върху едва 21,6 кв. км. На територията си обаче е събрал повече забележителности отколкото много други малки градчета.

Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал


За да се докоснете до сърцето на Тун, започнете разходката си от Стария град. Там през 12-и век бива построен замъкът Тун, а градът се разширява. Днес може да видите сгради със забележителна за Европа архитектура, като между тях са сгушени уютни ресторанти, барове и кафенета. 

Извисяващ се величествено над града, с приказна архитектура, високи кули и огромни прозорци, замъкът „Тун“ веднага привлича погледа на туристите, а от 1888 г. официално функционира като музей.

Историческият музей на Тун е позициониран в едната от кулите. Квадратната сграда на замъка пък е „украсена“ от общо 4 кули в романски стил (по една във всеки ъгъл) с камбанарии. Сградата с ярко бели стени и червени покриви повече напомня на архитектурата във френските селца и е една от малкото оцелели до днес в оригиналния си вид. И 4-те кули на замъка са отворени за посетители, а от върха им се разкрива прекрасна гледка към града, планините и езерото. 

Тун – швейцарското бижу, за което не си чувал


Малко по-надолу, по брега на езерото Тун, ви очаква дворецът „Шадау“, построен в средата на 19- век и обграден от обширен зелен парк в английски стил. В него се помещава най-старата запазена кръгла рисунка – тя изобразява панорамна гледка на града и близък поглед на живота от 1810 г.

Друг интересен факт е, че Тун е и чудесна дестинация за кулинарни пътешествия. Швейцарският гастрономичен музей се намира именно в замъка „Шадау“ и ще ви запознае с културната история на местните кулинарни традиции, както и с обща информация за храните и напитките. А ако от толкова много информация за храна сте огладнели, то в замъка има и ресторант с невероятна гледка към езерото!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин