Турист в собствения си град - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Турист в собствения си град
Автор: Мария Ангелова

Лошо време, липса на други планове, липса на време или коварно отпускане по течението - причината да си останете уикенда у дома може да е всякаква. Но тъкмо сега е моментът да погледнете на мястото, в което живеете от години, през очите на туристите които идват понякога от хиляди километри, за да го видят. Можете да се вживеете в ролята на турист в собствения си град, независимо дали живеете в София, Берлин или Асеновград. От нас - четири подхода, от вас - ентусиазъм и удобни обувки.

Интелектуално

Каква е вероятността да сте посетили всички музеи в собствения си град? А знаете ли какви точно музеи има в него? За повечето хора думата „музей“ по-скоро буди асоциации с прашни витрини, скука и скърцащ паркет, но по-добре помислете пак. Например, знаете ли, че в Асеновград има Палеонтологичен музей, в ПловдивМузей на авиацията, във Велико ТърновоМузей на фигурите (с фигури на български царе от Второто българско царство), в София – Музей на социалистическото изкуство, а в Сливен – Музей на текстила? Това е чудесен начин да запълните следобеда си, да научите нещо ново и да опознаете по-добре града, в който живеете.

Емоционално

Когато пътувате, търсите емоции и забавление – аквариуми, концерти, фестивали... Вложете същия ентусиазъм в издирването на уикенд забавления в своя град – салса вечер (кой казва, че е задължително да знаете стъпките?), театрална постановка, кънки на лед или фестивал, за който дори не сте чули, че е започнал.

Може би ваши познати наскоро са се върнали от екскурзия – поканете ги на гости и се отдайте на разкази и сладки приказки.

Кулинарно

Когато сте на екскурзия в чужбина, се стремите да опитате възможно най-много неща от местната кухня. Направете си домашно кулинарно пътешествие – намерете екзотични рецепти, например за специалитети от следващото място, което искате да посетите, и се възползвайте, че през уикенда имате достатъчно време за експерименти (и евентуално за втори опит). Друг вариант – отидете в индийски/тайландски/турски/италиански ресторант, където обикновено и обстановката има за цел да ви пренесе някъде другаде.

Пазаруване

Не, не ви съветваме непременно да отидете в близкия мол и да похарчите куп пари. Потърсете малки и екзотични магазинчета, дори тези, които са близо до вашия квартал, но често подминавате, тъй като обикновено търсите най-належащото и не сте настроени приключенски.

Ще се учудите колко много бутици, антикварни магазинчета, малки работилници, магазини за подаръци или за интересни индийски стоки са пръснати из града. Част от тях се посещават от чуждестранните туристи, тръгнали на самостоятелна обиколка по улиците, за да усетят местния колорит. А защо да не го усетите и вие?

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито една уикенд идея!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 03.07.2013 | 14:56
истина е че някои забележителности на собствения си град не съм посетила а пътувам хиляди километри за да видя други
Абонирайте се за нашия бюлетин