Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Автор: Peika.bg
Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Снимка: Pinterest

Швейцария е най-известна със своите красиви планини, часовници, пейзажи и шоколад. 

Романтичните Алпи на Швейцария изглеждат като място за разказване на приказки или картина за посещение. 

Швейцария се намира на кръстопътя на няколко основни европейски култури, които оказват силно влияние върху езиците и културата на страната.

Швейцария има четири официални езика – немският е майчин език на 63,7% от населението, най-вече в северните и централни части, френският на 20,4% на запад, италианският на 6,5% на юг и ретороманският на 0,5% в югоизточния кантон Граубюнден. 9% от населението има друг майчин език.

Немският език, който се говори в Швейцария е преобладаващо швейцарски диалект, известен като швейцарски немски, но вестниците и радиопредаванията използват книжовен немски език. Повечето швейцарци говорят два или повече езика. Чужденците (временнопребиваващи и местни) съставят около 20% от населението.

Планината Пилатус

Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Снимка: Pinterest

Пилатус се намира в района на Люцерн, известен с езерото Люцерн. Това място е пълно с легенди. Името на тези планини идва от стара легенда още от времето на Средновековието. Старейшините на града забранили да се пътува нагоре в планината, защото смятали, че склоновете са обитавани от призрака на Пилат Понтийски. Хората се страхували, че Пилат ще бъде разгневен от неканените посетители и ще предизвика природно бедствие. Дори години след премахването на забраната, много малко хора се осмелявали да отидат в планината. 

Днес изкачването на Пилатус е една от най-популярните екскурзии в Швейцария. В зависимост от това до колко позволява времето, между май и ноември, най-старата железница в света се движи между Алпнахщат и върха на планината Пилатус. Ъгълът, под който се движи, е 48 градуса. Железницата се движи на всеки 45 мин всеки ден между 08:50 и 16:30 ч. Това е едно страхотно и екстремно преживяване, което ще открие пред вас несравнимо красиви гледки.

Женевският фонтан

Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Снимка: Pinterest

"Же д'О" е голям фонтан в Женева, Швейцария, една от забележителностите на града и един от най-големите фонтани в света. Разположен е на мястото, където Женевското езеро се изпразва в река Рона.

Изобразен е на логото на първенството на УЕФА през 2008 г.

Фонтанът се вижда от целия град, когато пръска вода във въздуха, може да се види дори от височина 10 км. 500 литра вода се изпръскват в секунда на надморска височина от 140 метра. Фонтанът работи с 2 помпи, 16 тона, 500 кВт, 2400 волта, консумиращи над 1 мегават електроенергия. Водата напуска дюзата при скорост от 200 км/ч. Когато фонтанът работи, във въздуха има средно 7 хил. литра вода. Нищо неподозиращите туристи, които посещават фонтана, който може да бъде достигнат чрез каменна дига от левия бряг на езерото, могат да бъдат изненадани и измокрени след лека промяна в посоката на вятъра.

Гринделвалт

Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Снимка: Pinterest

Гринделвалд е известен планински град и е бил и един от най-големите ски курорти в региона Юнгфрау. Този красив алпийски град предлага както зимни занимания, така и летни активности на посетителя. Турист, който посещава града през лятото, може да се наслади на спиращи дъха пешеходни пътеки до там, а също и едно от най-обичаните скални места за катерене в Европа. Зимните туристи се радват на ски и на местното състезание по тобоган. 

Има множество леки и достъпни върхове на планини, които да покорите. Това е чудесен избор за любителите на природата и най-добрия избор за фотографите. Любителите на фестивалите ще се зарадват на скулптурите от лед през световния фестивал на снега.

Рейнски водопад

Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Снимка: Pinterest

Рейнският водопад е може би най-известният в централна Европа. Той е и един от най-мошните, като водата му пада от 21 м височина. Гледката е наистина зашеметяваща. Дори Гьоте е бил вдъхновен и го е оприличил на "източник на океана".

Особено впечатляващ е след зимата, когато снеговете се топят и водите са доста подхранени.

Zytglogge

Туристически атракции, които да посетите в Швейцария (част 1)
Снимка: Pinterest

Построен в началото на 13 век, той е служил на града като отбранителна кула, затвор, часовникова кула, център на градския живот и паметник.

Въпреки многото преустройства и ремонти, които е претърпял през 800-годишното си съществуване, Zytglogge е един от най-разпознаваемите символи на Берн и най-старият паметник на града и със своя астрономически часовник от 15 век , основна туристическа атракция. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин