Тюленово: В търсене на онова, необикновеното... - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тюленово: В търсене на онова, необикновеното...
Автор: Мария Ангелова

В село Тюленово няма да срещнете любители на пясъчните плажове. Просто защото тук пясък няма. Цялото крайбрежие е само скали. И то какви скали! Спускащите се стръмно надолу 20-30-метрови канари, в които прибоят е оформил причудливи гънки, зъбери, вдлъбнатини... Под вълните се крият десетки подводни пещери, на морското дъно лежат останки от корабокруширали в опасния бряг кораби, в скални ниши през годините са откривани останки от древни цивилизации, може би много остават неоткрити и досега.

Точно затова тук идват предимно любители на гмуркането, скалното катерене, почитатели на дивите морски брегове, изследователи на древни култури, фотографи...

Някои разпъват палатки направо на скалите, въпреки силния втър, други отсядат в няколкото семейни хотелчета и къщи за гости. Но в Тюленово всеки търси онова, необикновеното, което продължава да изниква съвсем ясно в съзнанието ти месеци след като си бил тук.

И няколко думи за името на селото. В Тюленово тюлени няма. Изчезнали са преди години, вероятно някъде през 70-те, макар да няма точни данни за това. Почти толкова неясна е и историята на появата им. Говори се, че причина за заселването им е румънската кралица Мария, която обичала да почива в лятната си резиденция в Балчик (Дворецът). През 30-те години на миналия век тя отглеждала двойка тюлени, които обаче решила да пусне на свобода и те се заселили край Тюленово, което по онова време се наричало Калъч кьой. По-късно, през 1942 г. е прекръстено на Тюленово именно заради тези тюлени.

Дори и да не можете да се гмуркате, дори и да не можете да изкатерите скалите, дори и да не откриете нито една пещера, обитавана от траките... Достатъчно е да станете преди изгрев, да поседнете срещу скалния мост и да видите как слънцето се окъпва във вълните.

И това е част от онова, необикновеното...

***

ПРЕПОРЪЧАНО ОТ PEIKA.BG: Хотел "Орбита" в Тюленово се намира току на десет крачки от брега и е идеален за ставане в ранна доба за среща с изгрева.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Истинският Типун, 12.09.2013 | 09:34
Отново страхотна публикация на Мария Ангелова. Звучи така все едно наистина се е потопила в атмосферата на Тюленово и е преглътнала жадно всяка глътка, която това селце и е предложило. Поздравления и на господин Костурков за невероятния фотос. Обективът му е хванал слънце, небе, камък и вода, преплетени композиционно със следите оставени от човека. Снимка. която спира дъха ми и ме отнася до това приказно място. Стахотно!
Абонирайте се за нашия бюлетин