Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско
Автор: Peika.bg

Времето започва да се затопля и заедно с температурите нараства и желанието ни за пътешествия.

Затова подбрахме за вас няколко идеи за приятно прекарване през събота и неделя в област Благоевград. Вижте кои са те:

1. Лещен

Няма как да не започнем с Лещен – старинно селце със запазени традиционни къщи. В края на XIX и началото на XX в. Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза, като навремето е било общински център с развита търговска база. Там можете да видите черквата „Св. Параскева” от 1833 г. Много от старите къщи в селото са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. Някои са превърнати в семейни хотелчета, а други често стават декор за игрални филми и музикални клипове. Не пропускайте да се отбиете и до Глинената къща!

Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско

2. Банско

До XVIII в. банскалии са предимно животновъди и занаятчии, които разчитат на просторните пасища и богатите гори, а по-късно мястото става търговско-занаятчийски център. Там можете да видите черквата „Св. Троица”, завършена през 1835 г. Югоизточно от Банско пък се намират късносредновековите църкви „Св. Георги” и „Св. Илия”. В наши дни тук са разположени множество хотели, в които може да отседнете дори и извън зимния сезон.

Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско

3. Добринище

Добринище е известен балнеолечебен курорт, където любителите на историята ще открият останки от раннонеолитино селище, заемало площ от около 7 дка и разположено на около 150 метра от десния бряг на река Валявица и недалеч от минералния извор. При разкопки са били открити основи на жилища, оръдия на труда, керамика, датирани към края на първата половина на 6000 г. пр. н. е. Също така Добринище комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: красива природа, гостоприемни жители, ски писти и възможности за селски и еко туризъм.

Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско

4. Добърско

Някои хора отиват в Добърско, само за да видят дали наистина има стенописи с Христос, който се е качил на ракета, други – заради красивата природа и близостта до Банско, трети – заради религиозния заряд на района. От селото се открива гледка към Рила, Пирин, Родопите и долината на река Места. Само на няколко минути от центъра на селото можете да се разходите до водопада Щрокалото (25 м) на река Клинеца (която минава през селото). Попитайте и за Копаната църква, която е малък параклис в близост до вековна ела. Намира се на около час път през полянки и гори. Корените на елата са излезли над повърхността на земята и при дъжд, пек или силен вятър няколко туристи могат да се скрият под тях.

Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско

5. Петрич

Петрич е един от старите градове по долината на средна Струма и според местни той е наследник на древното тракийско селище, разположено в подножието на възвишението Кожух. Районът на Петрич изобилства с туристически забележителности и места, които си струва да посетите. Там се намира природен парк Беласица, къща-музей на Баба Ванга, местността Рупите, където е храм-паметникът „Св. Петка Българска”.

Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско

6. Светилищен комплекс "Св. Мина"

Светилищен комплекс "Св. Мина" се намира в района на Симитли - до село Мечкул. Има различни теории за предназначението на мегалитното скално светилище - от това, че е било старобългарски слънчев часовник и годишен календар до култов астрономичен комплекс ориентиран към съзвездието Плеяди. Съществува легенда, че самият Зевс е наредил на титаните да наредят масивите. Днес комплексът е посветен на Св. Мина, известен като покровител на семейството.

Уикенд идеи: 6 приятни места в Благоевградско

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин