Уникалната Ахатова къща от каменно дърво - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уникалната Ахатова къща от каменно дърво
Автор: Peika.bg
Уникалната Ахатова къща от каменно дърво
Снимка: Park Ranger

Вкаменените дървета са останки от дървета и други растения, в които органичните материали напълно са се заменили с минерали като силиций и кварц.

За разлика от другите фосили, които променят формата си, това дърво запазва първоначалния си вид, само че от камък. Примери за такова дърво могат да бъдат видени навсякъде по света, особено в САЩ. Едно от най-подходящите неща за това е националният парк „Каменната гора“ в Аризона.

37564

Ахатовата къща (The Agate House) е частично възстановена постройка на индианците пуебло, почти изцяло от каменно дърво, а вместо хорасан те са използвали кал. Предполага се, че предците на пуебло са я построили между 900-1200 г.сл.Хр. Те са използвали каменното дърво за изработката на редица предмети, а Ахатовата къща е единственият оцелял пример за къща от такъв материал.

37567

Къщата се състои от 8 стаи, а големината и времето за построяване говори, че тя не е била временно жилище, ами вътре е имало постоянно живущо семейство. Според някои учени, къщата е била използвана с религиозни цели.

 37565

Ахатовата къща е реконструирана през 1933 година. Въпреки че има съмнения в точността на възстановката, тази постройка дава добра представа за живота на коренното население на Северна Америка. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин