Плаващият квартал в Амстердам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плаващият квартал в Амстердам
Автор: Peika.bg

Най-новият квартал в Амстердам - Ейбург (2013 г.) е построен върху няколко изкуствени острова в езерото Еймер. Обектът още се достроява, но повече от 20 хиляди души вече живеят там, а когато всички дейности бъдат привършени, Ейбург ще приютява 45 хиляди живущи, както и болници, магазини, ресторанти и плажове за тях.

Един от най-иновативните проекти там е Ватербуурт - част от Ейбург, където има над 70 самостоятелни плaващи къщи, които са акостирали като лодки край дигите. Къщите са специално пригодени за живеене и са доста интересни – конструкцията е от лек метал и е попълнена с дървени панели, за да се направят стаите. Баните и спалните са в най-ниските етажи, частично под водата. На високо са кухните и трапезариите, а на горните етажи има тераси като паулба.

Плаващите къщи са закотвени за дъното на морето със стоманени колове, за да не отплават или да не се блъснат една в другаЛюбопитно е, че къщите могат да бъдат откарвани на различни локации, ако бъдат завързани за лодка.

Вартербуурт определено е резултат на интересно хрумване за алтернативни възможности за урбанизация и завземане на нови водни площи, които да бъдат населени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин