Усетете коледния дух на Виена - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Усетете коледния дух на Виена
Автор: Вероника Павлова
Усетете коледния дух на Виена
Снимка: Pinterest

Виена е град на валс, изкуства, галерии, музеи, класическа музика, спиращи дъха дворци и невероятна архитектура.

Счита се за една от най-красивите и интересни столици на света. Но магията на този град се усеща най-вече в дните преди Коледа.

Улиците и площадите заблестяват с красиви празнични украси, коледни свещи, многоцветни фенери и гирлянди, карайки ви да се чувствате като част от една вълшебна приказка. Навсякъде около вас ухае на прясно изпечени канелени сладки и греяно вино, с което може да стоплите не само тялото, но и душата си. Празничната атмосфера и усещането за домашен уют са навсякъде около вас. Уличките се изпълват с безброй много хора, наслаждавайки се на Коледните базари и невероятните неща, които се предлагат там – от разнообразие на всякакви вкусни сладкиши до и красиви подаръци за техните близки хора. На градския площад елхата грее със своите уникални светлини, а вечер централните улици се превръщат в сцена на бляскави фойерверки.

В допълнение към основните централни пазари, всеки район има собствен местен базар. Те са разположени, пред църквите или в централния площад на всеки район. Но независимо от размера и местонахождението си, всички тези пазари в период от пет до шест седмици - от началото на ноември до средата на декември се превръщат в основни центрове за привличане както за местните жители, така и за туристите.

Имайте предвид, че след обяд на 24 декември всички коледни пазари, като магазини, ресторанти и музеи, ще бъдат затворени и за няколко дни и градът ще стане пуст и празен. За да се насладите на радостната атмосфера на идния празник пълноценно, е необходимо да посетите Виена най-късно до Коледа на 23 декември.

Усетете коледния дух на Виена
Снимка: Pinterest

Съществува традиция, която се наблюдава по време на предколедния период. Вечерта на 5 декември жителите празнуват Деня на Свети Никола. Самият светец преоблечен в дрехите на епископ се разхожда по улиците в същото навечерие. От своята Златна книга Николай научава за поведението на децата през годината във всеки дом и дали те са били достатъчно послушни или не. Той поставя подаръци в коледните чорапчета на послушните деца им дава сушени плодове, ядки, ябълки и мандарини.

В навечерието на празниците Виена се изпълва с музика. В кметството се открива фестивал с коледни песнопения: тържествени химни и народни песни се изпълняват от хорове от различни страни.

Монтирането на коледни елхи се е превърнало във виенска традиция още от началото на 19 век. Смърчът се украсява с гирлянди и топки, свещи и фигури на ангели. На пазарите, площадите, търговските центрове и храмове елхите се инсталират още през ноември. Във виенските къщи и коледните елхи се поставят дни преди Коледа.

Из всяка част на града отварят и много коледни магазинчета, където можете да си купите разнообразна украса, играчки, украшения, коледни сувенири и елхички за празника.

Усетете коледния дух на Виена
Снимка: Pinterest

В Свещената вечер австрийските семейства седят на празничната трапеза. Коледното меню включва шаран и фондю, печена гъска или традиционният виенски шницел. Домакините традиционно се захващат с печене на празнични кифли, сладкиши във формата на коледна звезда, вкусни понички с конфитюр и всякакви други коледни лакомства. В полунощ вярващите отиват в храмовете за да посетят празничната литургия.

Коледният пазар пред двореца Шьонбрун е място, където можете да се насладите на коледната романтика на кралски произход, а след Коледа се открива Новогодишният пазар тук. На този коледен пазар, създавайки празнично настроение, посетителите могат да купуват традиционни занаяти и ръчно изработени коледни украси, да слушат коледни концерти и да се обширна програма за деца, включително оригинален коледен уъркшоп. На впечатляващ фон в бароков стил, в близост до двореца Белведере има коледно селище. Уникалният дворец е идеално място за романтичен коледен базар с изискана изработка на разнообразни хранителни стоки.

Усетете коледния дух на Виена
Снимка: Pinterest

Под знака на готвенето ще бъде и кулинарният пазар на Нова година близо до операта във Виена. Там ще се предлагат разнообразие от сирена, месни деликатеси и вино от местни производители, които ще зарадват сърцето и стомаха на гурме-почитателите. Така, че какво още чакате? Хванете първия самолет и се потопете в магията на коледна Виена и прекарайте един незабравим уикенд в столицата на валса. Със сигурност няма да съжалявате!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин