Узана: Ски в географския център на България - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Узана: Ски в географския център на България
Автор: Peika.bg

Узана е шансът ви не просто да карате ски далеч от глъчката на най-оживените зимни курорти, но и в същото време да се намирате в самия географски център на България. Поне така твърдят табелите в местността, която се простира между Габрово и Шипка.

Макар да е далеч по-спокойно местенце от Банско, Боровец и Пампорово, в почивните дни в Узана броят на туристите от близките градове си е значителен. Ако се стремите към постигане на пълно сливане с природата (чрез метода на максималното избягване на човешки контакти), по-добре е да дойдете през седмицата, съветва Ели Кирилова от iNews.

Самата местност е изключително живописна и няма да се налага някой да ви убеждава в това, след като веднъж поемете по пътя от шосето към хижа Узана. Километър и половина разходка в снега и ще сте загрели, със зачервени бузи и готови за пистите.

Тук има условия както за ски, така и за сноуборд. Изборът е между осем писти с ниска и средна трудност, някои подходящи за семейства с деца.

В хижа Узана ще ви посрещнат топло, а сутрин можете да избирате за закуска между домашна баница и мекици. Дневното меню можете да определите и сами, стига да се уговорите с хижарите и те да разполагат с необходимите продукти.

В района има и множество пътеки, но разходките по тях са препоръчителни в сезоните без сняг.

Полезна информация: В местността има доста хотели, но най-евтина ще ви излезе нощувката в хижата - 11 лева (2013 г.). Картата за един от трите влека е 8 лева, за два – 12, и за три - 14 лева. Ски и сноуборд можете да наемете на място срещу 10 лева, докато комплектът с обувки е 20 лева.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, зимни и летни приключения, близки и далечни маршрути! 

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин