В Ливърпул всяка улица е песен на Бийтълс - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Ливърпул всяка улица е песен на Бийтълс
Автор: Peika.bg

Ливърпул се е превърнал в музей на открито, в който почитателите на Бийтълс могат да отпътуват назад във времето, когато четирима младежи с китари на рамо се качват на ферибота, прекосяват река Мърси и се впускат в една фантастична музикална авантюра.

В града има десетки компании, които организират обиколки с бусчета, такси или велосипед из емблематичните за Бийтълс места. Вие обаче можете и сами да си направите обиколката – пеш или с колело, по ваш избор. Отделете си приблизително един ден за музикално поклонничество.

10:00 часа – Круиз по река Мърси

Именно разходка с лодка или корабче по река Мърси поставя началото на Бийтълс обиколката из Ливърпул. Така ще се насладите на една от най-хубавите гледки към града, и най-вече към пристанището – част от което е включено в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

11:00 часа – Албърт Док и Историята на Бийтълс

Слезте на старото пристанище Албърт Док (Albert Dock), което е напълно обновено, а намиращият се тук музей, посветен на Фантастичната четворка, наскоро утрои площта си. Историята на Бийтълс (The Beatles Story) мултимедийно ще ви върне в Англия от 60-те години на миналия век, когато на мода са късите поли и дългите коси. Можете да поседнете за по лате или чай в тематичното Бийтълс кафене.

13:00 часа – Още Бийтълс история

Музеят на Бийтълс обаче от скоро се помещава в две сгради, тъй че след като се приключили с Албърт Док, отправете се към фериботния терминал (Mersey Ferries Terminal), на по-малко от 5 минути пеша. Тук ви очаква още Бийтълс история, но в повече измерения, като например 4изживяване с музиката на групата.

14:00 часа – Пени Лейн

Разходете се по Пени Лейн (Penny Lane) – уличката от детските години на Джон Ленън, където се е срещал с Пол Макартни на път за училище. Спомените от детството вдъхновяват Бийтълс за написването на едноименната песен.

16:00 часа – Strawberry Fields

Известната песен на Бийтълс от 1967 г. носи наименованието си от сиропиталището Strawberry Field (само че променено в множествено число), което се намира в едно от предградията на Ливърпул, недалеч от родния дом на Джон Ленън.

19:00 часа – Cavern Club

Време е да влезете в пещерата! Cavern Club (букв. Пещерата) е мястото, където момчетата постигат първите си успехи и печелят сърцата на ливърпулската публика. Клубът се намира на Mathew Street, близо до музея за историята на Бийтълс. На метални плочки на стената му ще видите имената на всички популярни изпълнители, които са свирили тук от създаването му през 1957 г. до днес. Там, разбира се, са четиримата от Бийтълс, но далеч не са само те – Ерик Клептън, Стиви Уондър, Елтън Джон, Джими Хендрикс... Вътре има и много вещи за спомен като подписана от Пол Макартни китара. Всъщност заведението е съборено през 1974 г. и построено наново през 1984 г. с близо 15 000 от оригиналните тухли.

Клубът е отворен от обед до към полунощ, като в много от вечерите има музика на живо.

На гости

Бихте могли да посетите и родните къщи на Джон Ленън и Пол Макартни. За да влезете вътре обаче, е нужно да се запишете на една от специалните екскурзии (около 20 паунда на човек). В противен случай можете просто да погледнете къщите отвън. Имайте предвид обаче, че родните домове на изпълнителите се намират в жилищни сгради. На обитателите им не им е много приятно да снимате в терасите и прозорците им, така че бъдете дискретни.

И защото сме много готини, ви направихме и карта:


Вижте www.peika.bg - Маршрут по стъпките на Бийтълс в Ливърпул в по-голям размер

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин