В Рим с деца и тийнейджъри- какво да правите? - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Рим с деца и тийнейджъри- какво да правите?
Автор: Peika.bg
В Рим с деца и тийнейджъри- какво да правите?
Снимка: Unsplash

Със своите красиви паметници, страховити катакомби и великолепна храна Рим е вълшебно място за деца.

 

Римляните, като всички италианци, обичат децата и с малко въображение ще откриете, че има много начини да забавлявате децата си из древните улици на града.

Подходяща дестинация ли е Рим за деца? 

Вашите деца ще обикнат Рим. Специфичните за деца атракции може да са малко, но приказките за гладиатори и героични дела могат да превърнат историческите забележителности в много интересни за децата. 

Далеч от водещите атракции има паркове и подземни съкровища за откриване. А освен това има и храна. Джелатото и пицата са неща, на които нито малки, нито големи могат да устоят. На малко места има детски менюта, но повечето заведения с радост ще сервират mezza porzione (детска порция).

Когато става въпрос за по-малки дечица, положението не е чак толкова цветно. Калдъръмените улици и неработещите асансьори на метрото могат да направят живота труден с количка. Също така има недостатъчно съоръжения за смяна на пелени и обществените тоалетни са рядкост.

Къде е най-добре да заведете децата в Рим? 

Centro storico приютява много забележителности, както и безброй сладкарници и места за пица. Вила Боргезе е друго топ място, дом на градския зоопарк, малко езеро за разходка с лодка и много места за пикник. Във Ватикана можете да се изкачите на купола на Свети Петър, докато Via Appia Antica е мястото за колоездене и разглеждане на катакомби.

Най-добрите неща за правене в Рим с бебета и малки деца

Семейни забавления във Вила Боргезе

Вила Боргезе, централният парк на Рим, е чудесен за деца. Разполага с няколко открити детски площадки и други забавления. По-големите деца могат да гребат на Giardino del Lago и да се разхождат с велосипеди (могат да се наемат в парка). Зоологическата градина в Рим, Bioparco, също е добър вариант, с около 1200 животни, които ще впечатлят децата ви. 

Градско сафари

За повече животни, можете да видите колонията от котки, която живее сред римските руини на Largo di Torre Argentina. На други места ще намерите истинска менажерия от скулптури на животни, включително слон близо до базиликата Санта Мария Сопра Минерва, лъвове на стълбището на Кордоната и вълк в Капитолийските музеи.

Музеи в дъждовни дни

Единственият специален детски музей в Рим, Explora – Museo dei Bambini di Roma, е насочен към деца под 12 години. Това е колоритно, практично място с тематични секции, интерактивни дисплеи, пожарна кола и безплатен парк за игра. Вашите мъничета ще го харесат. 

Най-добрите неща за правене в Рим с деца

Изживейте отново миналата слава в Колизеума

Всеки иска да види Колизеума и той няма да разочарова децата ви, особено ако е предшестван от истории за смъртни битки и свирепи лъвове. За да видите къде са били затворени лъвовете, помислете за обиколка на хипогеума, мрежата от подземни коридори, която се простира под главната арена. 

Хвърлете монета във фонтана Треви

Фонтанът Треви е единственото място, където ще насърчите децата си да хвърлят парите си на вятъра. Традицията повелява, че ако хвърлите монета във фонтана, ще се върнете във Вечния град. 

Среща на върха Свети Петър във Ватикана

Почти сигурно ще преминете през Ватикана в даден момент и въпреки че не е за деца, може да бъде забавно. Малките деца могат да гонят гълъби около площад Свети Петър и да гледат ефектните униформи на швейцарската гвардия. Техните по-големи братя и сестри може да се насладят на изкачването на купола на Свети Петър и да се любуват на зашеметяващите гледки от покрива. Подобни драматични панорами ви очакват в близкия замък Сант Анджело.

 

Терме ди Каракала

Ако децата ви обичат технологиите, опитайте слушалките с добавена реалност в Terme di Caracalla. Тези VR ръководства пресъздават огромния комплекс от бани, както е бил в разцвета си през 3-ти век. Мултимедийните дисплеи също се използват с добър ефект в Le Domus Romane di Palazzo Valentini, вдъхвайки живот на няколко подземни римски вили.

Най-добрите неща за правене в Рим с тийнейджъри

Гледки от Виториано

Тийнейджърите може да са трудни, но дори те ще бъдат впечатлени от Vittoriano. Този колосален бял паметник може да се похвали с някои от най-зрелищните гледки, включително спираща дъха панорама от 80-метровата Terrazza delle Quadrighe. За да стигнете до там, вземете асансьора на западния фланг на структурата.

Катакомби по Апиевия път

Via Appia Antica е дом на най-известните катакомби в Рим. Тези подземни тунели са мястото, където ранните християни са погребвали мъртвите и е невероятно страховито изживяване да се ровиш из скритите им дълбини. След като се върнете в земята на живите, прочистете главата си с колоездене по Via Appia.

Отидете на гладиаторско училище

Има училище за гладиатори в Рим. Тук вие и вашите млади воини можете да се облечете в традиционни облекла и да научите повече за гладиаторски битки под зоркия поглед на инструктори от Gruppo Storico Romano.

Мач на Stadio Olimpico

За едно незабравимо спортно изживяване, заведете тийнейджърите си на мач на Stadio Olimpico. Хардкор феновете изпълват Curva Nord (Лацио) или Curva Sud (Roma), но за по-подходящо за семейството изживяване опитайте секциите на централната трибуна. Ако не можете да гледате мач, обиколките на стадиона също са добър вариант.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин