В село Добърско между три планини и Христос на ракета - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В село Добърско между три планини и Христос на ракета
Автор: Peika.bg

Някои хора отиват в Добърско само за да видят дали наистина има стенописи с Христос, който се е качил на ракета, други – заради красивата природа и близостта до Банско, трети – заради религиозния заряд на района. От селото се открива гледка към Рила, Пирин, Родопите и долината на река Места. Вие сами изберете своята причина да го посетите.

Според една от легендите в Добърско са се заселили част от ослепените при Беласишката битка (1014 г.) войници на цар Самуил. За това говорят стенописите в селската черква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Войниците дошли в селото на път към Рилския манастир, но ги застигнала зимата и те намерили лек във водата на аязмото на църквата. Смята се, че с тази вода е лекувал очите си и Климент Охридски. Самият храм е изграждан между XI и XVII век и е с удивително добре запазени и до днес стенописи от 1672 г., въпреки че преди Освобождението е бил превърнат от турците в хамам.

На два от стенописите в черквата ще ви покажат как Христос отлита с ракета към космоса. Много хора идват кажи-речи само да проверят дали това наистина е така. Някои приемат тези твърдения иронично, други сериозно, но най-добре вие вижте и преценете сами какъв подход да изберете.

Заслужава си да останете в Добърско поне един уикенд. Околностите му предлагат интересни места и маршрути. Само на няколко минути от центъра на селото можете да се разходите до водопада Щрокалото (25 м) на река Клинеца (която минава през селото). Около Добърско има няколко параклиса, които според местните хора пазят селото. Попитайте и за Копаната църква, която е малък параклис в близост до вековна ела и се намира на около час път през полянки и гори. Корените на елата са излезли над повърхността на земята и при дъжд, пек или силен вятър няколко туристи могат да се скрият под корените й.

А ако дойдете на 4 декември сутринта, ще видите на много кръстовища запалени огньове. Те се правят в чест на деня на Света Варвара, която според историята е палила огньове на кръстовищата, за да се сгрее, докато през суровата зима е бягала от гонение. Само на 15 км от Добърско пък е село Белица, където преди години е създаден първият на Балканите Парк за танцуващи мечки.

Полезна информация:Добърско се намира на около 70 км от Благоевград, на 20 км от Банско и на 20 км от Разлог. Няколко пъти на ден има автобуси от Разлог за Добърско. В селото има няколко къщи, които приемат гости.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин