В село Сенник на гости на Дан Колов - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В село Сенник на гости на Дан Колов
Автор: Генчо Полихронов

Чувствам се силен, защото съм българин“ - това заявява многократно Дан Колов, когато получава предложения да смени гражданството си и да стане американец. Той остава непреклонен и с българското си име и гражданство побеждава навсякъде – в Америка и Азия, в Европа, Австралия и Африка всички се прекланят пред Балканския лъв.

Освен зад витрините на музеите, днес Дан Колов остава жив и в сърцата на хората. В родното му село Сенник, край Севлиево, има негов паметник, а къщата, която изгражда за родителите си след като става световноизвестен, е превърната в негов музей. Намира се на една от главните улици в Сенник, всеки от селото ще ви упъти.

На първия етаж има снимки от двубои на Колов по целия свят, както и част от малкото запазени негови лични вещи – прибори, порцеланови чаши, седло. На втория етаж е неговата стая.

Докато се разхождате из стаите, ще научите за необикновената съдба на бедното селско момче Дончо Колев Данев. След ранната смърт на баща си тръгва на гурбет в Унгария, още ненавършило 13 години. През 1909 г. пристига в Америка в търсене на по-добро бъдеще. Първоначално работи като миньор, докер и строител на железницата. Постепенно започва да участва първо в любителски срещи между работниците, а след това и в професионални двубои.

Става известен в борбата свободен стил и побеждава най-силните мъже на своето време. До края на кариерата си не успява да си уреди двубой с носителя на световната титла Джим Лондос, но става европейски шампион по свободна борба и носител на диамантения пояс.

Легенди разказват как веднъж по време на лов се борил близо час с голи ръце с една мечка, докато не успял да достигне до пушката си и да я застреля. По лапите на животното личали следи от ръцете на Дан Колов.

Когато се завръща окончателно в България през 1936 г., Дан Колов е посрещнат като национален герой. Заживява в родното си село като обикновен човек - славата не го променя и той остава същият добряк и дарител с благородно сърце. В края на 30-те години желязната му физика е победена от нелечимата по това време туберкулоза. Дан Колов издъхва, ненавършил 48 години, на 27 март 1940 г.

Полезна информация: Музеят няма регламентирано работно време и входна такса. За да го посетите, свържете се с читалищния секретар Христина Христова (08870826278) или с кмета на селото Цветан Цонков (06732/2210).

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин