В света на Парижката архитектура - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В света на Парижката архитектура
Автор: Елена Исаева

Париж, често наричан „градът на светлината“, е известен със своята изящна архитектура, която обхваща векове и стилове. От емблематични забележителности до очарователни квартали, архитектурното разнообразие на Париж разказва завладяваща история за неговата история, култура и художествени постижения. Ето 30 интересни факта за архитектурата на Париж:

Айфеловата кула: Един от най-разпознаваемите символи на Париж, Айфеловата кула е завършена през 1889 г. за Exposition Universelle (Световния панаир), за да отпразнува 100-годишнината от Френската революция.

В света на Парижката архитектура
Снимка: pixabay.com

Пирамида на Лувъра: Проектирана от архитект I. M. Pei, стъклената пирамида в двора на музея Лувър служи като главен вход. Открит е тържествено през 1989 г.

Катедралата Нотр Дам: Емблематичен готически шедьовър, катедралата Нотр Дам датира от 12 век. Претърпя опустошителен пожар през 2019 г., но е в процес на реставрация.

Монмартър: Този бохемски квартал е известен със своите тесни улички и история на изкуството. Базиликата Sacré-Cœur с бял купол се издига на върха на хълма.

Архитектура на Осман: Ремонтите на барон Осман през 19-ти век трансформират Париж, въвеждайки широки булеварди, паркове и еднакви фасади на сградите.

Palais Garnier: Разкошната Opera Garnier, построена в стила на Втората империя, е грандиозна опера и шедьовър на архитект Чарлз Гарние.

Sainte-Chapelle: Известен със зашеметяващите си витражи, Sainte-Chapelle е построен в готически стил през 13 век.

Place de la Concorde: Най-големият площад в Париж, той разполага с централен обелиск и е заобиколен от неокласически сгради.

Център Помпиду: Известен със своята обърната отвътре навън архитектура, Център Помпиду приютява Националния музей за модерно изкуство и е център на съвременното изкуство.

Понт Александър III: великолепен мост, украсен със скулптури и златни акценти, минаващ над река Сена.

Grand Palais и Petit Palais: Тези дворци, построени за изложението Exposition Universelle от 1900 г., представят архитектурата на Beaux-Arts и са домакини на художествени изложби.

Place des Vosges: Най-старият планиран площад в Париж, заобиколен от червени тухлени сгради със стръмни покриви от шисти.

Musée d'Orsay: Разположен в бивша железопътна гара, този музей показва френско изкуство от 1848 до 1914 г. и разполага с емблематичен часовник.

Les Invalides: Първоначално болница и дом за възрастни хора за ветерани от войната, сега се помещава Musée de l'Armée и гробницата на Наполеон.

Пантеон: Вдъхновена от Пантеона в Рим, тази неокласическа сграда служи като мавзолей на изтъкнати френски граждани.

La Défense: модерен бизнес район с небостъргачи, включително емблематичната Grande Arche.

Palais-Royal: Някога кралски дворец, дворът му е украсен с черни и бели колони, известни като колоните на Бюрен.

Cité des Sciences et de l'Industrie: Разположен в Parc de la Villette, този научен музей се гордее с футуристична архитектура.

Saint-Germain-des-Prés: интелектуален и артистичен център, този район разполага с очарователни кафенета и историческата църква Saint-Germain-des-Prés.

Bibliothèque nationale de France: Националната библиотека на Франция се състои от четири стъклени кули във формата на отворени книги.

Musée Rodin: Разположен в бившия Hôtel Biron, музеят показва скулптури и произведения на Огюст Роден.

La Sainte-Chapelle в Conciergerie: Свързан с бившия кралски дворец и затвор, La Sainte-Chapelle може да се похвали със зашеметяваща готическа архитектура.

Cité de l'Architecture et du Patrimoine: Разположен в Palais de Chaillot, това е музей, посветен на архитектурата и наследството.

Place de la Bastille: Площадът е домът на Colonne de Juillet, в чест на Юлската революция от 1830 г.

Bercy Village: Бивше депо за вино, превърнато в зона за пазаруване и отдих с реставрирани складове.

Шанз-Елизе: Едно от най-известните авенюта в света, изпълнено с театри, кафенета и луксозни магазини.

Кулата Saint-Jacques: Единствената останала част от църква, тази пищна готическа кула предлага панорамна гледка към Париж.

Musée Picasso: Разположен в Hôtel Salé, този музей показва творбите на Пабло Пикасо.

Градините Palais-Royal: Красивите градини около Palais-Royal са спокоен оазис в сърцето на Париж.

Maison de la Photographie: Разположен в квартал Маре, този музей е посветен на изкуството на фотографията и се помещава в имение от 19-ти век.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин