В търсене на първия снежен човек - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В търсене на първия снежен човек
Автор: Кристина Кацарска
В търсене на първия снежен човек
Снимка: Visit Norway

Веднага щом пухкавият сняг покрие улиците, снежни топки захвърчават във всички посоки, а снежният човек се превръща в гостенин на всеки двор или площадка. А замисляли ли сте се някога за произхода и възрастта на драгия си посетител?

За един американец - Боб Екстайн, това представлява силен интерес и той посвещава 6 години от живота си, за да разнищи историята на снежния човек

Пътешествието му в изследване на родословното дърво на Снежко минава през Университета в Амстердам и Националния музей в Брюксел, а намерената там книга „Чудото на 1511 г.“ го отвежда в Арас, Франция, където през 1434 г. се провежда снежен фестивал. Боб преминава през много германски и английски градове, достига до Кралската библиотека в Хага, Холандия и до галерията на изкуството в Шпицберген, Норвегия.

Най-ранни доказателства за изработката на снежен човек той открива в книга от Средните векове. Там на една от илюстрациите на заден план се вижда направена от сняг фигура. Оказва се обаче, че корените на снежния човек са още по-древни и той присъства още в Библията като антисемитски символ.

Съществуват и още много истории за възникването на снежния любимец на децата. В Русия, например, вярват, че снежният човек е вдъхновен от легендата за страховития Йети. За да предадат реална форма на фантазиите си, хората започват да творят снежни фигури по подобие на митичното чудовище.

Белгийците използват снежния човек, за да окарикатурят и осмеят аристокрацията си. Готовите фигури са замеряни със снежни топки, откъдето водят началото си и днешните снежни битки между децата.

А в Литва снежен човек е синоним на глупак.

Тъй като днешните хора обичат да поставят всевъзможни рекорди, и снежният човек става повод за такова постижение. През 2008 г. в Бетел, Мейн е направен най-големият снежен човек в света с височина от 37,21 м. Любопитен е фактът, че полът му е женски и е в чест на Олимпия Сноу – сенатор, представляващ щата Мейн в САЩ.

За да си спретнете и вие снежен другар, макар и не толкова голям, освен от сняг, ще се нуждаете от камъчета, клонки, въглени, моркови (в някои държави – череши), шапки, шалове. Снегът ви очаква.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин