Пепел и сняг - филмово странстване между два свята - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пепел и сняг - филмово странстване между два свята
Автор: Полина Райнова

Трудно би било до изкореним представата си за Пътуването (особено, ако то е далечно и с неопределен край) като един романтичен поглед навътре към самите нас. Разбира се, съвсем не е и нужно до го правим, защото в тези "летящи" думи има определена доза истина. Въпросът обаче е какво се случва, ако съумеем някак си да извлечем смисъл от нашето странстване, който да се простира извън нас самите - смисъл, който има едно необикновено свойство - да се предава на другите и да живее в тях.

Отговорът на този въпрос е едно творение не от плът и кръв, а от визия, музика и текст, което се нарича  "Пепел и сняг". Един документално-художествен филм на канадския фотограф и режисьор Грегъри Колбърт. Египет, Индия, Антарктика, Австралия, Шри Ланка, Етиопия, Намибия и Танзания са само част от списъка с местата, на които той заснема своята лента. Филмът проследява по особено лиричен начин връзката между човека и дивото животно, връзка, която често пъти преминава границата на реалността и се превръща в чиста фантазия - сън.

Визията на лентата залага на цвят в една тоналност (бледа сепия) и на кадри, подчертаващи почти божествения синхрон между човешкото и животинското тяло - едно непрекъснато разминаване, докосване, сливане. Будисткото разбиране за света е идея, която прозира ясно през цялото време.

Името "Пепел и сняг" идва от текста към филма, който по-късно излиза под формата на книга - "Новела от писма" (2004). Сюжетът разказва за мъж в странство, който в продължение на една година изпраща 365 писма, адресирани до жена му.

"Откакто покривът ми изгоря, виждам небето по-ясно" е въвеждащият текст, който ни хвърля в един странен монохромен свят, населен с  китове, слонове, кралски орли, носорози, леопарди, пантери, гибони и соленоводни крокодили. Свят на древните култури - бушмени, масаи, казаци, и най-вече на връзката между две вселени - тази на хората и тази на животните. 

Както Ню Йорк Таймс твърдят съвсем точно - ще надникнете през един "прозорец към свят, където тишината и търпението сътворяват времето."

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за разходки, културни маршрути, книги и филми за пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин