Вардзиа – скалният комплекс в Грузия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вардзиа – скалният комплекс в Грузия
Автор: Peika.bg
Вардзиа – скалният комплекс в Грузия
Снимка: Tony Bowden

Вардзиа е религиозен скален комплекс в южна Грузия, чиито помещения са издълбани в планината Ерушети на левия бряг на река Мтквари.

 36855

Разкопки от съветско време са разкрили, че районът на Вардзиа е бил заселен още от Бронзовата епоха. Подобни пещерни селища съществуват и на други места по река Мтквари от поне 5-и век пр.Хр, а християнски пещерни селища има от 6-и век.

36856

Строителството на Вардзиа е протекло на 4 етапа – първият е от времето на грузинския владетел Гиорги III, когато е започнат обектът и е издълбана първата пещера. Вторият е между неговата смърт и сватбата на наследницата му Тамар през 1186 година, когато е издълбана Църквата на Дормитион.

Третата е от сватбата й до Битката при Басиан през 1203 година, когато са изградени защитни, водоснабдителни и напоителни системи. Четвъртият етап е частичното възстановяване на обекта след земетресението от 1283 година.

36858

Според хроники, познати като „Историята на Грузия“, царица Тамар е издигнала в скалите на Вардзиа църквата Дормитион, където да се съхранява иконата на Девицата от Вардзиа, с чийто благословия грузинската войска печели решително сражение срещу селджукските турци в Битката при Басиан. Комплексът е бил изоставен от монасите след нашествието на османската армия.

36859

Днес в източната част на комплекса има 79 пещери в 8 реда и с общо 242 помещения, включително 6 параклиса, „стаята на Тамар“, гостна, аптека и 25 изби. В западната част между камбанарията и основната църква има 40 пещери в 13 реда с общо 165 помещения, включително 6 параклиса, трапезария с пекарна и ковачница.

36860

В района на Вардзиа е и църквата Зеда Вардзиа от 11-и век, както и каменното селище с пещерните църкви на Ананаури.

36861

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин