Вечеря като италианците - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вечеря като италианците
Автор: Мира Янева
Вечеря като италианците
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако си мислите, че италианската кухня е само пица, паста и сладолед, имате още много да... ядете. Най-доброто място, на което можете да се заемете с тази нелека задача, е домашно италианско парти. И по-добре впрегнете целия си чар и красноречие, за да се убедите, че ще ви поканят на такова. Къде иначе ще ядете за десерт английска супа и Macedonia?

Достатъчен е само един комплимент за италианската кухня и ще спечелите сърцето на всеки италианец завинаги. Веднага ще ви разкаже за всяка една глезотийка, за която му хрумне, а след това и ще ви приготви няколко – за да не е голословен. La cucina italiana (италианската кухня) е вълшебната фраза, която трябва да научите веднага след „Буонджорно!“, че ако не и преди това. Тя ще накара всеки италианец да започне оживено да ръкомаха и да прелива от гордост. И ако имате малко късмет – да ви покани на домашно парти. Ако сте канени на вечеря, по-добре прескочете обяда и си запазете място, защото там се яде. Вкусно и много.

Освен че италианците като цяло вечерят доста късно (след 21 часа), вечерята им е обилна и преобилна. Започват с ордьоври (или както им казват - „стуцикини“), обилно полети с вино. Бутилка след бутилка се отварят, придружени от звън на чаши, „Салюте“ и „Чин-чин!“ (двата начина да кажете наздраве). Стуцикините включват всякакви мини хапки, маслини, прошуто, моцарела, домати, зеленчуци на грил... Ммм, но не бързайте да се наядете с тях, защото следват основните ястия (които обикновено са от три броя нагоре) и могат да включват агнешки шишчета, паста, приготвена по всевъзможни начини, лазаня, полента (което не е нищо друго освен качамак със сос от кайма или сирене, но я да видим как ще убедите италианеца, че не ние сме откраднали рецептата), морски дарове, крехко месо с ароматни подправки... Яденето, естествено, върви с оживени разговори и наздравици.

След всичко дотук, ако още имате място, е време за десерт – тирамису или английска супа. Опа, не сме се върнали към предястията с тази английска супа. Така се нарича един от най-обичаните италиански десерти, който се прави с пандишпан или бишкоти, червен ароматен ликьор Alchermes и яйчен крем. А защо се казва супа, че и английска на всичкото отгоре, си остава мистерия и до днес (теории, разбира се, много). Най-голяма вероятност има да попаднете на английска супа на детски рожден ден (както в България ще попаднете на сметанова торта със захарни фигурки). През лятото може десертът да е просто голяма плодова салата с лимонов сок и ликьор, която, странно или не, на италиански се нарича Macedonia. Македонците тук нямат общо, въпреки че възникването на това наименование се губи назад във вековете и – всъщност кой знае!

И ако си мислите, че с минаването на полунощ и десерта вечерята най-сетне е приключила, много се лъжете. Защото следва масата отново да бъде отрупана със стуцикини и настава едно епично ядене, все едно досега гладни сте стояли. В Италия хапването продължава до 2-3 часа след полунощ, а пиенето – и малко след това. В малките часове се пият различни диджестиви, за да можете да заспите след цялото това ядене. Като цяло, рядко ще видите много пияни италианци, което донякъде е разбираемо с толкова много храна. Имайте и вие мярка и продължавайте с яденето. Така е, като сте казали на глас вълшебните думички „La cucina italiana”, ще си носите последствията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Охльо Бохльо, 10.07.2013 | 11:50
а ние тук си мислихме,че ядем много дълго на вечеря :) е може и по време да ги бием,ама по ядене не .
Работната пчела, 09.07.2013 | 10:13
Оле, на това му се вика ядене! А учудващо италианците са толкова елегантни хора :)
Silvi Milenova, 09.07.2013 | 10:00
Ето на това му се вика ядене, че как се изяжда всичко това, ти само ако си опиташ и си до там, ако ти се услади няма да имаш място за друго.
Абонирайте се за нашия бюлетин