Вергина – гробница на царе и още нещо - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вергина – гробница на царе и още нещо
Автор: Елена Исаева

Вергина е древен град, разположен в Северна Гърция, в областта Македония. Градът първоначално е бил известен като Егай и е служил като столица на древното македонско царство под династията Аргеад, управлявала от 7 век пр.н.е. до 3 век пр.н.е.

Градът е бил дом на македонското кралско семейство, включително Филип II, който се смята за една от най-важните фигури в древногръцката история. Филип II е бащата на Александър Велики и е известен с превръщането на македонското царство в мощна военна и политическа сила в древния свят.

Вергина – гробница на царе и още нещо
Снимка: wikipedia.org

По време на царуването на Филип II Еге се превръща в център на изкуството, културата и търговията. Градът е бил дом на впечатляващ дворцов комплекс, както и редица обществени сгради, храмове и паметници. Егай също е бил център на търговия и търговия, с търговци и търговци, идващи от целия древен свят, за да правят бизнес там.

През 4-ти век пр. н. е. Егай е разграбен от галите, келтско племе, което нахлува на Балканите. В крайна сметка градът е възстановен, но никога не възвръща предишната си слава. С течение на времето Егей е изоставен и руините му са погребани от вековни утайки.

През 20-ти век археолозите започват разкопки на мястото и през 1977 г. те правят изключително откритие: гробниците на македонското кралско семейство, включително Филип II. Гробниците съдържаха богатство от съкровища, включително златни и сребърни бижута, оръжия, керамика и други артефакти. Откриването на гробниците и техните съкровища хвърли нова светлина върху историята на македонското царство и неговите владетели.

Днес Вергина е популярна туристическа дестинация, известна със своите древни руини, включително гробниците на македонското кралско семейство. Археологическите обекти на града са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и предлагат завладяващ поглед към древната история на Гърция и македонското царство.

Вергина е малък град, разположен в северната гръцка област Македония и е известен със своите археологически обекти, които предлагат поглед към древната история на Гърция. Ето някои от нещата, които можете да видите във Вергина:

Кралски гробници: Вергина е най-известна със своите древни македонски царски гробници, открити през 70-те години на миналия век. Тези гробници датират от 4 век пр. н. е. и съдържат останките на македонското кралско семейство, включително Филип II, баща на Александър Велики. Гробниците сега са част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и са задължителни за посетителите на Вергина.

Музей на кралските гробници: Музеят на кралските гробници е модерен музей, който показва артефактите и съкровищата, открити в гробниците. Експонатите на музея включват златни и сребърни бижута, оръжия, керамика и други предмети, които предлагат поглед към древния македонски живот.

Античният театър на Егей: Античният театър на Егей е добре запазен театър, който датира от 4 век пр.н.е. Театърът е бил използван за представления и политически срещи и е можел да побере до 12 000 души.

Дворецът на Филип II: Дворецът на Филип II е бил резиденция на македонския цар и се намира в близкия град Пела. Дворецът датира от 4 век пр. н. е. и е друга атракция, която трябва да се види от посетителите, интересуващи се от древната македонска история.

Археологически обект на Вергина: Археологическият обект на Вергина включва кралските гробници, древния театър на Егай и други руини и артефакти от древния град. Мястото е добре запазено и предлага завладяващ поглед към древногръцкия живот.

Като цяло Вергина е отлична дестинация за любителите на историята и всеки, който се интересува от древногръцката и македонската история.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин