Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа
Автор: Александра Любова
Везувий -  единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

Везувий се намира в близост до Неаполитанския залив в Италия.

Той е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Височината му е 1281 м. над морското равнище. Кратерът му е с дълбочина 217 м., а обиколката му 1400 м. Диаметърът на основата му е над 3 км. Над кратера се издигат тънки струи дим, а по склоновете му има пукнатини, от които излиза горещ въздух, който е в състояние да възпламени лист хартия.

Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

Много са думите, които могат да опишат Везувий - застрашителен, пуст, потискащ, огромен, величествен... Голяма е и историята и тайните, които пази тази огнена стихия. Вулканът е изригвал периодично над 12 000 г. През ХХ в. са регистрирани 6 големи изригвания. Най-известното от тях е това през 79 г., което е унищожило градовете Помпей и Херкулан. 

Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

На 24 август 79г. на нищо неподозиращите жители на град Помпей им предстои сигурна трагедия. Птиците стават неспокойни и отлитат, но хората все още не разбират и не знаят, че предстои катастрофа. Малко след това тънка струя дим започва да излиза от гърлото на Везувий. Лекото земетресение продължава да не смущава никой. След това обаче нещата започват да придобиват все по-заплашителен вид. Пушекът става все по-осезаем и започва да идва към града. Земетресението се осилва още повече, започват да падат керемиди, да се рушат статуи. Денят се превръща почти в нощ. Вулканът изригва. Oбразува се тъмен облак над него. Пепел и пемза започват да заливат всичко наоколо. Посипаните с пепел покриви започват да се рушат, да падат, всичко се срутва и тъмнина обхваща града. Единствено гръмотевиците и лавата осветяват застрашително всичко наоколо. За броени часове от града не остава нищо. Повечето жители на Помпей били погребани под разрушените сгради и пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове.

Преди изригването хората изобщо не са предполагали, че съществува явление, наречено вулкан. Всъщност думата вулкан не е съществувала за тях. Произходът й се свързва с името на римския бог на огъня - Вулкан. Самото име - Везувий, означава да “обсипвам с насилие”, което изглежда притеснително подходящо, като се има предвид, че когато изригва, убива хиляди души, като ги обсипва с горяща лава.

Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

1,5 милиона тона лава в секунда са се стичали по склоновете на Везувий. Това се равнява на 250 000 хиляди слона, които се изсипват върху вас на всяка секунда. Скоростта, с която се е движела към град Помпей в подножието, е стигала до 700 км/ч, а температурата й е била около 900 градуса по Целзий.

Планината Везувий всъщност има не един, а два кратера. Единият е оригиналният кратер, а вторият се е образувал след разместването на повърхността по време на предишно изригване.

Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

Считан е за най-опасния вулкан, а около него в момента живеят над 3 000 000 души и ако изригне, щетите ще са в пъти по-големи от тези при Помпей. Везувий днес е безмълвен, но историята показва, че колкото по-дълго е спокоен, толкова по-ужасяващо е следващото му изригване. Предотвратяването на бедствие с такива мащаби не е лесна задача. Множеството от научноизследователската общественост твърди, че не бива да се живее в тази област. В ход е правителствена мярка, според която се предлагат по 30 000 евро на всяко семейство от т. нар. "червена зона", за да се изсели от нея. Едва 100 души са се възползвали от този стимул, а същевременно 7000 души са поставени на риск.

Везувий - единственият активен вулкан в континенталната част на Европа

Стремежът на властите и учените за земите в подножието на вулкана е да бъдат превърнати единствено в райони за доставка на строителни материали, за отглеждане на лозя или в зони с туристически характер. Всяка година 5-7 милиона туристи посещават област Кампания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин